Kismértékben ugyan, de egyre nő az ételintoleranciával küzdők száma a szakértők tapasztalatai szerint. A kutatásoknak és a különböző vizsgálati módszereknek köszönhetően egyre több ételallergiát és -érzékenységet lehet beazonosítani. A leggyakoribb bűnösök a tejtermékek, a búzafélék és a cukor, s bár a mentes táplálkozás egészségügyi kihívást jelent, mára nagy divat lett.

Míg a gluténérzékenység a magyarok több mint 10 százalékát érinti, addig laktózérzékenységgel nagyjából minden harmadik magyar küzd valamilyen szinten. Az ételintolerancia nem válogat: a híres embereket is ugyanúgy érintheti, mint bárki mást, a napi menü összeállítása pedig sokaknak nehéz feladat. Korábban az egykori szépségkirálynő, Kocsis Korinna is kivizsgáltatta magát, akinél laktózintoleranciát diagnosztizáltak. A 2009-es Miss Earth Hungary győztese a Velvetnek többek között azt is elárulta, mit tesz a panaszai ellen.

Korábban azt nyilatkoztad, nem sanyargattad magad azért, hogy visszanyerd a szülés előtti alakodat. Májusban lesz egy éve, hogy szültél. Most mennyire figyelsz oda az étkezésedre?

Igyekszem egészségesen táplálkozni a kisfiam mellett is. Mióta nem szoptatok, gyakorlatilag ugyanúgy étkezem, mint korábban. Törekszem a változatosságra, de főként a mediterrán étrendet követem. Ezt inkább életmódnak nevezném, mint diétának. Többnyire fehér húsokat és halat fogyasztok zöldségekkel, rizzsel, salátával. Teljes kiőrlésű gabonaféléket eszem és sok gyümölcsöt. A folyadékfogyasztásra is figyelek, igyekszem naponta 2-3 liter vizet inni.

Van valamilyen ételérzékenységed?

Igen, lassan 10 éve, hogy bizonyítottan laktózérzékeny vagyok. A várandósságom előtt a glutén is kijött egy vizsgálaton, de egyelőre úgy tűnik, hogy ez változott és jelenleg nem vagyok gluténérzékeny.

Milyen ételek szerepelnek tiltólistán? Nehéz tartani magad ehhez?

A tejes és tejszínes ételeket próbálom kerülni. Szerencsére egyre könnyebb, mert manapság már több növényi tejből készült alternatíva is van.

Van olyan étel, amiről mégsem tudsz lemondani?

A penészes, érlelt sajtokat nagyon szeretem, így ha nem bírom megállni, hogy egyek belőlük, akkor beveszek előtte egy laktáztablettát. Ez többnyire segít enyhíteni a panaszokat.

Milyen panaszokat okoznak a laktózos ételek és mit lehet tenni ellenük?

Puffad és feszül a hasam, diszkomfort érzésem van. Annyit tudok tenni, hogy odafigyelek arra, mit eszem.

Ha nem otthon étkezel, hanem például egy étteremben, mennyire tudod kiküszöbölni a laktóztartalmú ételeket, illetve tartani magad az egészséges táplálkozáshoz?

Általában ha étteremben eszem, akkor is egészségesebb fogást választok. Arra, hogy elkerüljem a laktózérzékenységgel járó tüneteket, megkérem a pincért, hogy hagyják ki a tejes alapanyagokat a választott ételből, ám ha nem tudják vagy csak kisebb mennyiségben tartalmaz laktózt, akkor marad a tabletta.

Mi az a három dolog, amit immunerősítésre ajánlasz?

A gyömbér-citrom-méz kombinációjában nagyon hiszek. Általában teaként iszom és ki szoktam egészíteni echinacea cseppekkel.

10 étel, amely azonnal meglátszik rajtunk

Vannak olyan ételek, amelyek feldolgozása kemény munkával jár az emésztőrendszernek ezért puffadáshoz vezetnek. A nehezen emészthető ételek mellett a szénsavas italok fogyasztása és a túl gyors étkezés következtében is felfújódhatunk, így hasunk térfogata szinte azonnal, látványosan megnövekedhet. A probléma egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

Elkerülhető a puffadás, ha nem fogyasztunk...

1. túl sok olajban és zsírban sült ételt. A National Institutes of Health elemzése szerint ezek a falatok nem csupán puffadást okoznak, de súlyosbítják a reflux tüneteit is.

2. Ha elkerüljük a keresztesvirágú zöldségeket, mint például a brokkolit, a kelbimbót és a karfiolt. Ezek a zöldségek úgynevezett raffinózt tartalmaznak, vagyis egy olyan szénhidrátot, amely emésztetlenül halad át a tápcsatornán. A vastagbél baktériumai megerjesztik, amitől beindul a gázképződés.

3. Egy korábban publikált tanulmány szerint a rágó is felfúvódást okozhat a benne lévő lassan lebombó cukoralkohol, vagyis a szorbitol miatt.

4. A fűszersókkal, aromákkal, ízfokozókkal készült ételek is puffasztanak.

5. A hagymafélék a bennük lévő fruktán nevű szénhidrát miatt vízbőséget, ezáltal puffadást okozhatnak az emésztőrendszerben, ha nyersen fogyasztjuk azokat.

6. Egy amerikai kutatás szerint az emberek csaknem fele nem tudja megemészteni a fruktózt, vagyis a gyümölcscukrot, az érintetteknél puffadást okozva.
7. Egyes kutatások szerint a hüvelyesek akkor nem okoznak felfúvódást, ha főzés előtt vízbe áztatjuk őket.
8. A tejalapú fagylaltok is okozhatnak problémát.
9. Egy amerikai kutatásban olvashatunk arról, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal dúsított édességek, mint például a csokoládé is felelhetnek a felfúvódásért.
10. Hasunk a krumplipürétől is látványosan kidudorodhat.

(Borítókép: Kocsis Korinna. Fotó: Velvet/Kaszás Tamás)