Nem kell feltétlenül drasztikus diétába fogni, ha karcsúsodni vágyunk, de azt nem árt tudni, mit csinálunk rosszul jelenlegi életmódunkban. Fogyást segítő kellékek a konyhában is lapulnak – az egyik fűszernövény például igazi házi csodaszerként van számontartva.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nincs olyan diéta, ami a világon mindenki számára egyformán hatékony lenne, és hiába ajánlják sokan, olyan varázslatos csodapirula sem létezik, ami gyorsan segítene megszabadulni a felesleges kilóktól. Az egészségesebb életmód kialakításához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, valamint a jó és értékes ételek fogyasztása. A diéta során számos házi praktikát is bevethetünk.

Az egyik fűszernövényt például, amely sok háztartásban megtalálható és nem is kell érte egy vagyont fizetni, igazi varázsösszetevőnek tartják.

Ez a fűszernövény nem más, mint a gyömbér.

A csípős, kesernyés ízű gyömbérnek már a középkori fűszer-kereskedelemben is jelentős szerepe volt. A kínai orvoslásban régóta gyógynövényként használják különböző betegségek –például gyomorpanaszok, hányinger, rosszullét és megfázás – esetén. Jellegzetes aromáját gingerol-, saogaol- és a zingerontartalmának köszönheti, amelyek hatékonyan serkentik emésztést: gyulladáscsökkentő hatásuk miatt segítenek megszüntetni az emésztőrendszerben kialakult gyulladásokat. A gyömbér továbbá az étvágyat is elveszi.

Fogyasszuk teaként!

A gyömbértea rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása van. Aprítsunk fel vagy reszeljünk le körülbelül 5 cm gyömbérgyökeret, forraljuk 10-15 percig egy liter vízben, majd szűrjük le a főzetet. A szakértők szerint akkor érhetjük el a legjobb eredményt, ha minden étkezés előtt megiszunk belőle egy bögrével.

Ha nem rajongunk a teáért, adjunk hozzá főzés közben az ételekhez egy csipet reszelt gyömbért. Salátaöntetekhez, levesekhez és a rizshez is illik.

(femcafé.hu, Femina)

(Borítókép: fűszernövények. Illusztráció: Getty Images)