Vannak olyan ételek, amelyek bár nagyon ízletesek és szinte minden nap a tányérunkra kerülnek, kellemetlen szagunk lesz tőlük, melyen gyakran sem a zuhany, sem a dezodor vagy a parfüm nem segít.

Vörös hús

Egy 2006-ban publikált csehországi kutatás szerint a vegetáriánus férfiak izzadságának illatát sokkal vonzóbbnak találják a nők, mint azokét, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húsokat. A sok vörös hús kellemetlen illatfelhőt eredményez, mely ellen csak úgy védekezhetünk, ha korlátozzuk annak fogyasztását.

Magas rosttartalmú élelmiszerek

A brokkoli, a vesebab, a lencse, a hasított borsó és a csicseriborsó is szagos verejtékezést és súlyos puffadást okozhat túlzott fogyasztás esetén. A kellemetlen hatásukat néhány pohár vízzel csökkenthetjük. 

Fokhagyma

A fokhagyma jellegzetes illata a szúnyogokat is távol tartja, de bőrünkön is érződik, ha sokat fogyasztunk belőle. A szag mértékkel fogyasztva kordában tartható, de úgy is csökkenthetjük, ha fehér- vagy almaecettel bekenjük a kényes testtájakat, például a hónaljat.

A vöröshagyma rengeteg étel alapjául szolgál. Nyersen fogyasztva kellemetlenséget is okozhat a körülöttünk lévőknek. A hagymás leheleten az is segíthet, ha elrágcsálunk egy kis friss petrezselymet. 

Kávé

A kávé nem csak éberré tesz, de a verejtékmirigyeket is aktiválja. Erős savassága miatt kiszárítja a szájat, a rossz leheletért pedig a baktériumok elszaporodása tehető felelőssé. Egy kis menta és egy nagy pohár víz is segíthet. 

Keresztesvirágú zöldségek

A kelbimbó, a karfiol, a káposzta és a karalábé is rengeteg ként tartalmaz. A pozitív tulajdonságaik közé sorolható, hogy segítenek megszabadulni a méreganyagoktól és a rákkeltő sejtektől, de kellemetlenséget is okozhatnak: fogyasztásuk esetén nem igazán lehet elkerülni a súlyos, szagos puffadást. Erre az jelenthet megoldást, ha meggondoljuk, mikor és hol fogyasztjuk a keresztesvirágú zöldségeket.

( Life.hu )

(Borítókép: bűz miatt grimaszoló férfi. Illusztráció: Getty Images)