Mivel a legtöbb ember pizsamában bújik ágyba, sokan nem is tudják, mennyi előnye van a meztelenül alvásnak. Amellett, hogy az avás minőségére is hat, az egészségünkre is jótékony hatása van.

1. Hűvösben jobb

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk: ha melegünk van, sokkal nehezebben alszunk el. Elalváskor az egyik legfontosabb tényező a testhőmérsékletünk: ha egy kicsit hagyjuk hűlni a testünket, az a szervezetünk felé is egy üzenet, hogy eljött az ideje a pihenésnek. Erre a meztelenül alvás az egyik legjobb módszer.

2. Mint a bunda 

Ha gyorsan tudunk álomba merülni, az alvás ideje és minősége is javul. Ha meztelenül bújunk ágyba, sokkal könnyebben szenderülünk el. Ilyenkor szervezetünk az egész éjszaka során úgy érzékeli, hogy alvásidő van, így tovább tartanak a különböző alvási fázisok is.

3. Jót tesz a bőrnek

A pizsama nélküli alvás nem csupán az alvás minőségére, de bőrünk állapotára is jó hatással van. Ha kipihentebb vagyunk, testünk és agyunk is jobban funkcionál, de az apró sebek vagy pattanások is gyorsabban gyógyulhatnak.

4. Oldja a stresszt

Ha megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz jutunk, azzal a stresszt is csökkenthetjük. A ruha nélküli alvás olyan ideális körülményeket teremt, melyektől gyorsan elalszunk, így esélyünk sem lesz a forgolódásra és az agyalásra.

5. Segíti a fogyást

Korábban publikált kutatások szerint az alvás minősége és a fogyás között van összefüggés. Ha éjszakánként öt óránál kevesebbet alszunk, szervezetünk hajlamos lesz úgy kompenzálni, hogy visszatartja az energiát. Azonban akkor, ha odafigyelünk arra, hogy ne hevüljünk túl éjjel a paplan alatt, a kalóriák is gyorsabban égnek.

6. Megoldás lehet a szív- és cukorbetegségre

Nagyobb eséllyel alakul ki szív-vagy cukorbetegség akkor, ha a nagy meleg miatt nem alszunk eleget. Ezeknek az állapotoknak a kialakulását segít megelőzi a meztelenül alvás, amitől – mint fentebb említettük – az alvás minősége és ideje is hosszabb lesz.

7. Gomba ellen is jó

Az alsónemű nélküli alvással elkerülhető, hogy gombás fertőzés alakuljon ki a nemi szervek környékén, hiszen bőrünk egész éjjel levegőzhet. Megesik, hogy álmunkban izzadunk – ez a különböző gombáknak ideális környezetet biztosít. 

8. Termékenységnövelő

A férfiak számára azért is ajánlják, hogy alsónemű nélkül bújjanak ágyba éjszakára, mert akkor, ha nem szorít az alsódnadrág, a spermiumok is sokkal aktívabbak lehetnek. A spermiumok egészségét az is elősegíti, hogy megfelelő hőmérsékleten lesznek az éjszaka folyamán.

9. Önbizalomnövelő

A meztelenül alvás önbizalomnövelőként is hathat. Akkor ugyanis, ha gyakran bújunk ágyba pizsama nélkül, csupasz testünk látványa is egyre természetesebb lesz és megláthatjuk benne a szépet.

10. Párterápia

A meztelenül alvás különösen hasznos lehet akkor, ha párkapcsolatban élünk. A ruha nélküli alvás hamar közelebb hozhat minket a párunkkal, könnyebb így a testi örömöknek hódolni. A bőr és bőr érintkezése ráadásul oxitocint szabadít fel, aminek szintén szerepe van abban, hogy a párok egymásra találjanak.

Ön meztelenül alszik?

(Colore)

(Borítókép: intim pillanat. Illusztráció: Getty Images)