Vannak olyan ételek, amelyek rossz hatással lehetnek a férfiak spermiumának minőségére, így a termékenységüket is csökkenthetik.

A termékenységet számos tényező befolyásolhatja, pozitív és negatív irányba egyaránt, de az egészséges életmóddal sokat lehet tenni a gyermekáldásért. A táplálkozás például egy olyan tényező, ami döntő szerepet játszik az egészséges test és a kiegyensúlyozott hormonrendszer kialakításában. A férfiakat azonban gyakran nehezebb rávenni a helyes táplálkozásra, a diétára.

A megfelelő tápanyagpótlás és tudatos étkezés mellett a mozgás is fontos része a normál termékenység megőrzésének, visszaszerzésének. Kutatások igazolták, hogy

azoknál a férfiaknál, akik heti legalább 3-szor rendszeresen mozognak, a spermatermelés is jelentősen javulhat‚ mutatott rá Ratkó Tünde szülésznő.

Míg bizonyos ételek növelhetik a spermaszámot és azok minőségét, egyesek nem várt károkat okozhatnak. Az alábbi 5 élelmiszer nagyban befolyásolja a férfiak nemzőképességét.

Feldolgozott húsok

Bár a legtöbb ember el sem tudja képzelni a mindennapokat hús nélkül, a feldolgozott húskészítmények a termékenységre kifejezetten rossz hatással lehetnek. Feldolgozott hús alatt a sózott, pácolt, füstölt húsokat értjük, vagyis amikor valamilyen formában kezelték, például ízesítették, vagy tartósították azokat. Ide soroljuk a hot dogot, a sonkát, a szalonnát, a kolbászt és néhány felvágottat is. A felmérések szerint az ilyen élelmiszereket fogyasztó férfiak 23 százalékának az átlagosnál jóval kevesebb spermiuma van, mint azoknak, akik mérsékelt mennyiségben vagy egyáltalán nem esznek feldolgozott húsokat.

Nagyobb zsírtartalmú tejtermékek

A szakértők szerint a nagyobb zsírtartalmú tejtermékek is károsítják a „kiskatonákat”, különösen a fiatal férfiak esetében. A Cloudnine szerint napi két adag teljes (nagyobb) zsírtartalmú tejtermék – például a sajt és a tej is – negatívan befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát. A férfiaknak érdemes inkább sovány tejet és a belőle készült tejtermékeket fogyasztaniuk. 

Tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei (olaszul: frutti di mare) nem nevezhető éppen a magyar gasztronómia alapelemének, de egyre inkább teret hódítanak. Nem mindegyik tesz azonban jót: a különleges ízű, ám magas higanytartalmú tengeri állatokat jobb elkerülni, mint például a makrélát és a tonhalat. A lazacban található omega-3 zsírsavak azonban segítenek javítani a spermiumok minőségét és mennyiségét.

Szénsavas üdítőitalok

A hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalokról sokszor lehet hallani, hogy egészségtelenek. A gyermekáldásra vágyó pároknak sem tesznek jót. Korábban publikált kutatások szerint ezek az italok éppen a túl sok cukor miatt károsítják a spermiumokat.

Alkohol és koffein

Azok a férfiak, akik párjukkal úgy döntöttek, hogy belevágnak a babaprojektbe, kénytelenek visszább venni az alkoholfogyasztásból és a koffeinből is. Ezek túlzott fogyasztása csökkenti a spermiumok számát. A szakértők szerint egy vagy két ital még nem okoz problémát.

(Egészségkalauz, Cloudnine)

(Borítókép: hamburgert fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)