Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért. Nem mindegy azonban, hogy milyen fogkrémet használunk, egyes termékek ugyanis többet árthatnak, mint amennyit használnak.

Napi két fogmosás, fogselyem és szájvíz-használat, valamint féléves fogorvosi kontroll: ezek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy fogaink átlagosan 40-50 éves élettartamát kitoljuk, és a száj higiéniáját, valamint fogaink és ínyünk egészségét megőrizzük.

Korábban írtunk arról, hogy a fogmosás elhagyása az egész szervezetünkben gyulladást és különböző betegségeket okozhat, mi több, a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát is növelheti. Kifejezetten a fogainknak azonban már akkor is árthatunk, ha nem a megfelelő fogkrémet használjuk. Dr. Beregi Alexandra fogorvos a TikTok-csatornáján árulta el, hogy mely típusú termékek azok, amelyeket inkább jobb kerülnünk.

A szakember nem márkák ellen beszél, mindinkább egy összetevőtől int óva minket: ez pedig nem más, mint a mostanában kifejezetten divatossá vált aktív szén.

Az aktív szén nem egy kémiai anyag, amely bejut a fog belsejébe, és ott mint oxidálószer, kifehéríti a fogakat, hanem egy erős szemcséket tartalmazó abrazív  (felületet koptató – a szerk.)  anyag, amely a fog külső részéről ledörzsöli az elszíneződéseket. Bár fehérebb fogakat varázsol, a zománcot is koptatja, ami idővel fogérzékenységhez és a zománc elvékonyodásához vezethet   – fejtette ki dr. Beregi. Hozzátette: a zománc alatt található dentin sárgásabb színű, szóval ha állandóan aktív szenes fogkrémet használunk, az még sárgább fogakat eredményezhet. 

(Promotions)

(Borítókép: Férfi egy fogkefével. Illusztráció: Getty Images)