Alább olyan ételeket mutatunk be, melyek segítenek fokozni a tesztoszterontermelést.

1. Fokhagyma

A magyar konyha egyik legmeghatározóbb eleme a fokhagyma, intenzív aromájától ugyanakkor nehéz megszabadulni. Randi vagy baráti összejövetel előtt nem ideális fokhagymát enni, vitathatlan azonban, hogy rengeteg pozitív hatása van. Növeli a tesztoszteronszintet, a kortizol termelését csökkenti. 

2. Tojás

A tojás jó ideje a testépítők és edzőterembe járók egyik legnagyobb kedvence, de mindenkinek ajánlott fogyasztani, aki szálkásabb és izmosabb próbál lenni. A benne lévő D3-vitamin a tesztoszteronszintet is növelheti. Az izomtömeg megőrzését és növelését a tojás teljes értékű fehérjéje is segíti. 

3. Keresztesvirágú zöldségek

A brokkolit, a kelbimbót, a káposztát és a karfiolt is érdemes rendszeresen fogyasztani a férfiaknak, mégpedig a bennük lévő indol-3-karbinol nevű vegyület miatt, ami segít megszabadítani a férfi szervezetet a felesleges ösztrogén akár 50 százalékától. 

A túlzottan magas ösztrogénszint férfiaknál puffadás, vízvisszatartás, érzékenység formájában mutatkozik meg. A mellkas tájékán több zsír rakódik le, és a súlygyarapodás mellett a nemi vágy is csökkenhet.

4. Spenót

A spenót az egyik legsokoldalúbb a leveles zöldségek közül, hiszen turmixokba, salátákba is kiváló, valamint párolva vagy dinsztelve is felhasználható. Fogyasztása a benne lévő magnézium miatt is ajánlott, ami nélkülözhetetlen szerepet játszik az izomfejlődésben és a reproduktív (nemzési) egészségben. Kutatások szerint a tesztoszteron szintjét is növeli a magnéziumkiegészítés. 

5. Gomba

A gombákban is megtalálhatóak azok a vegyületek, amelyek melyek segítenek meggátolni az aromatáz termelését. Ez egy olyan enzim, ami az androgéneket – férfi hormonokat, például a tesztoszteront – ösztrogénné alakítja át.

( netamin )

(Borítókép: steak és spenót. Illusztráció: Getty Images)