Az sem véletlen, hogy a népi gyógyászatban megfázás, influenza és más fertőzések esetén is bevetették, hiszen erősen antibakteriális, vagyis vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatással bír, valamint értisztító és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága közismert.
Áldásos egészségügyi hatásai miatt ma már kapszula formájában is kapható ez a karakteres ízű, ősi gyógy- és fűszernövény, azt azonban már kevesen tudják, milyen formában szükséges fogyasztani annak érdekében, hogy a lehető legjobban ki tudja fejteni pozitív hatásait.
Ritkán lehet hallani erről, de
a fokhagyma egészségügyi célú fogyasztása elsősorban éhgyomorra javasolt.
Sokan mégsem értenek egyet azzal, hogy fokhagymával kellene kezdeni a napot, mondván, hogy erőssége kikezdi a gyomrot. Ez azonban nem igaz.
Egyes esetekben okozhat allergiás tüneteket, vagy előhozhat bizonyos gyógyszerekből mellékhatásokat, de ez nagyon ritkán fordul elő.
Milyen pozitív hatásai vannak még?
A fokhagyma igazi csodaszer, melynek áldásos tulajdonságait sokáig lehetne sorolni.
- megelőzi a cukorbetegséget, a rákot, a tifuszt,
- hatékony a depresszió és asztma ellen, de a szívnek és az érrendszernek is jó,
- kezeli a hasmenést és a gyomorproblémákat,
- javítja a máj és a húgyhólyag működését,
- és idegrendszeri problémákat is megold.
(Borítókép: fokhagyma. Illusztráció: Shutterstock)