Fejfájásra számos ember panaszkodik. A szakirodalom szerint 25-64 éves kor között az emberek 96 százaléka tapasztal fejfájást a mindennapokban, azt azonban kevesen tudják, hogy az időjárás változásai, a túl kevés vízfogyasztás, az erős szagok vagy fények mellett bizonyos ételek is okozhatnak kellemetlen perceket.

Magas cukortartamú ételek

Ha nem sokkal evést követően megfájdul a fejünk, lomhának érezzük magunkat és puffadást is tapasztalunk, azt a túl sok magas cukortartalmú étel is okozhatja. A cukros ételektől ugyanis megugrik a vércukorszint, majd gyorsan leesik, ami reaktív hipoglikémiát, vagyis étkezés utáni alacsony vércukorszintet okozhat, amitől hamar megfájdulhat a fejünk, de szédülés is jelentkezhet. 

Mesterséges édesítőszeres élelmiszerek

Korábban a Velveten is olvashatott arról, melyek azok a mesterséges édesítőszerek, amelyek a cukornál is rosszabbak, mégis gyakran használjuk őket. Az aszpartám, amely a rágógumik, csokik, cukrok és energiaitalok, valamint bolti lekvárok, édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek, illetve tenger gyümölcseiből készült konzervek többségében megtalálható, egy 1995-ös tanulmány szerint depressziót, migrént, epilepsziát és látászavart okozhat, de csökkenheti a test dopaminszintjét is. Ha úgy véljük, hogy a mesterséges édesítőszer okozza fejfájásunkat, a boltban mindennek olvassuk át a címkéjét, vagy vásároljunk inkább termelői piacon.

Erősen sós ételek

Fejfájás az erősen sós ételektől, például a mirelit élelmiszerektől, a tésztaszósztól, a paradicsomlétől vagy az érlelt sajtoktól is jelentkezhet. Korábban publikált kutatások szerint azoknak, akik magasabb mennyiségben fogyasztanak nátriumot (körülbelül 8000 milligrammot naponta), akár 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel fájdulhat meg a fejük, mint azoknak, akiknél a bevitt nátrium mennyisége nem haladja meg a 4000 milligrammot. De naponta egy teáskanálnyi só (5000 mg) az a mennyiség, ami még egészséges.

Feldolgozott húsok

Korábban több tanulmány is rámutatott arra, hogy a többek közt virsliben, szalonnában és felvágottakban tartósítószerként használt nitrátok problémát okozhatnak. Ezek kitágítják az ereket, és egyes embereknél fejfájást is előidézhetnek. 

(Glamour)

(Borítókép: fánkot evő férfi. Illusztráció: Shutterstock)