A felmérések szerint hazánkban is egyre többen érdeklődnek a cukormentes, vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszerek iránt. Ma már szinte minden ételnek és italnak van „diabetikus” alternatívája.

Unalomig ismert tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem tesz jót a szervezetünknek, az édes finomságokról azonban mégsem tud mindenki lemondani. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint míg a nők naponta legfeljebb 25 gramm, vagy 6 teáskanálnyi cukrot fogyaszthatnak büntetlenül élelmiszerekben és italokban, addig

a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

Ezzel szemben egy felnőtt ember átlagos 22 teáskanál cukrot fogyaszt el nap mint nap. A tizenéveseknél ez a szám már 34-35-re rúg a termékekben található hozzáadott cukrok miatt, amik a bolti termékek 80 százalékában megtalálhatóak. A hozzáadott cukrot „üres kalóriának” is nevezhetjük, hiszen semmilyen plusz értéket – például vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat – nem ad az élelmiszerhez.

Egyre divatosabb manapság a cukrot természetesnek és ezáltal egészségesebbnek gondolt cukorhelyettesítőkkel kiváltani. A mesterséges édesítőszerek azonban jóval többet ártanak, mint sokan gondolnák. Néhány típus a hízáshoz is hozzájárulhat.

Fruktóz

A gyümölcscukor, másnéven fruktóz számos diabetikus és diétás termékben megtalálható. Ez a szénhidrát, amely a szervezetünkben szőlőcukorrá alakul, a glükózhoz hasonló. A vércukorszintet lassabban emeli meg a hagyományos kristálycukorhoz képest, lebomlását pedig egy a szervezetünkben megtalálható enzim segíti elő. Ez az enzim hiányozhat is a szervezetből; ebben az esetben a felszívódási zavar korai teltségérzethez, fokozott bélmozgáshoz, puffadáshoz, és különböző kellemetlen gyomorpanaszokhoz vezethet. Ha ezek a tünetek jelentkeznek fruktóz fogyasztásánál, akkor ez nem a megfelelő édesítőszer.

Nyírfacukor

A nyírfacukor, másnéven xilit vagy xylitol az egyik legnépszerűbb édesítő, a cukorbetegek és a diétázók mentőöve. A cukoralkoholok csoportjába tartozik, nem hőérzékeny, ezért sütéshez, főzéshez is jó a többi mesterséges édesítőszerrel szemben. A xilit egy lassan felszívódó szénhidrát, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezért a legtöbb dietetikus ezt ajánlja.

Eritrit

Az eritrit, másnéven eritritol is nagyon széperű alternatíva a cukrok kiváltására. Fogyókúránál is jó választás lehet, hiszen nem tartalmaz felszívódó szénhidrátot és kalóriát. A legtöbb embernél emésztési panaszokat sem okoz.

Sztívia

A kicsi mellékízzel rendelkező növényi édesítőszer, a sztívia is széles körben ismert. Ez a gyógynövény édes ugyan, de nem hizlal – alacsony a kalóriatartalma –, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Nagy mennyiségben hasmenést okozhat, de nem jellemzőek a gyomorpanaszok.

Ezeket kerüljük el

Alább azokat a mesterséges édesítőszereket soroljuk fel, amelyek fogyasztása nem ajánlott.

  • aszpartám
  • szukralóz
  • aceszulfám
  • ciklamát
  • szacharin

A cukormentes rágógumik, csokik, cukrok és energiaitalok többségében aszpartámot tartalmaz, jóllehet  egy 1995-ös tanulmány szerint fogyasztása depressziót, migrént, epilepsziát és látászavart okozhat, ám ennek ellenére a mai napig legálisan kapható és engedélyezett.

(femcafé.hu, WEBBeteg, Egészségkalauz)

(Borítókép: Illusztráció: Getty Images)