Amikor fáj a fejünk, vagy egyéb kellemetlenséget érzünk, csak arra vágyunk, hogy a bevett gyógyszer gyorsan hasson. Ehhez nem árt megfogadnunk néhány okos tippet.

Korábban publikált kutatások szerint testhelyzetünk nagyban befolyásolja, milyen gyorsan hatnak a gyógyszerek. A szakértők kiemelik: a helytelen testtartás késleltetheti a szervezetben a hatóanyagok lebomlását és felszívódását, valamint azt is fontosnak tartják megjegyezni, hogy a legtöbb gyógyszer nem fejti ki a hatását egészen addig, amíg a gyomorból át nem kerül a bélbe.

A legtöbben tudják, hogy a gyógyszert függőleges felsőtesttel, egy nagy pohár vízzel kell bevenni, azaz ülni vagy állni kell közben. Ilyenkor kisebb eséllyel nyeljük félre a patikaszert. Friss tudományos eredmények alapján azonban nem az álló/függőleges pozícióban történő bevétel a legeredményesebb.

via GIPHY

Dr. Jae Ho Lee professzor Johns Hopkins Egyetemen (Baltimore) végzett tanulmánya szerint akkor szívódik fel a leggyorsabban a hatóanyag, ha a gyógyszert bevevő személy a jobb oldalán fekszik.

A Physics of Fluids című szakfolyóiratban közölt friss eredmények szerint a készítmény így képes mélyen a gyomorba jutni és a hatóanyagtartalmát hamarabb szabadon bocsátani. A lehető „legrosszabb” gyógyszerbevételi pozíciónak a bal oldalon fekvés bizonyul.

Mint írják: míg az állva lenyelt tablettáknál 23 perc alatt átjut a gyomron egy szilárd tabletta, addig ugyanez több mint 100 percbe telhet, ha valaki a bal oldalán fekve nyeli le ugyanazt a pirulát. Ha a kezelt beteg a jobb oldalán fekszik, csak 10 percet igényel a gyomron való átjutás.

(Egészségkalauz, HáziPatika)

(Borítókép: gyógyszert szedő férfi. Illusztráció: Getty Images)