Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. E a világnap immár több mint 50 éve figyelmeztet minket arra, hogy figyeljünk oda a bolygónkra. Első lépésként érdemes saját életterünkkel kezdeni, például konyhánk fenntarthatóbbá tételével.

Időtálló eszközök

Ha zöldebb konyhára vágyunk, alapvető fontosságú, hogy olyan eszközöket használjunk, amelyek kiállják az idő próbáját. Érdemes drágább, ugyanakkor minőségibb háztartási eszközökbe befektetni. Ezek eleinte nagy kiadásnak tűnhetnek, de valószínűleg több generáción is kitartanak majd.

Hulladék csökkentése

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb hulladék a konyhában keletkezik, ennek egyik fő oka, hogy számos terméket a boltban, már alapból túlcsomagolva árulnak. Azonban ezt könnyen elkerülhetjük, ha olyan termékek közül választunk, amelyeket kimérve árulnak. Vigyünk magunkkal saját bevásárlószatyrot, így még pénzt is spórolhatunk. Illetve több helyen is a saját magunkkal vitt üveget, zacskókat tudjuk megtölteni az élelmiszerekkel, így a pazarlást is megakadályozhatjuk hosszútávon.

Szelektálás

A legtöbb ember nem szelektálja otthonában a szemetet. Érdemes több kukát is tartani otthon, amelyeket a környezetvédelem alapján felállított szelektálási pontok szerint osztunk fel. Ha a szemetes a nagysága miatt nem fér el egy szekrényben, akkor sem kell aggódunk, mivel manapság már rengeteg dizájnos kukát találunk a boltokban, amelyek még díszíthetik is adott esetben a konyhánkat.

Pakoljuk tele a fagyasztót

Számos hús és zöldség lejárati idejét meghosszabbíthatjuk, ha a hűtő helyett a fagyasztóban tároljuk őket. Érdemes a vásárlás után rögtön oda pakolni ezeket a termékeket és csak azokat a hűtőben hagyni, amelyeket pár napon belül szeretnénk elfogyasztani.

Ha például megveszünk egy konzervkukoricát, kibontás után sokszor kényszerből használjuk fel az egész adagot, viszont ha fagyasztott kukoricát vásárolunk, csak annyit párolunk meg belőle, amennyire éppen szükségünk van.

Energiatakarékos készülékek

Azzal, hogy energiatakarékos eszközökre váltunk, nem csak a rezsiszámlánk csökken, de egyben a Föld védelméért és a természeti erőforrások megőrzéséért is teszünk. A korszerűtlen háztartási nagygépek lecserélése nemcsak környezetkímélő, de igencsak pénztárcabarát lépés is, hiszen az energiatakarékossággal a beruházás néhány év alatt megtérülhet. A konyhában a legnagyobb energiafogyasztók a nagygépek – például a hűtőszekrény és a mosogatógép –, ezért ezek kiválasztására érdemes külön figyelmet fordítani.

(Borítókép: Férfi a konyhában. Illusztráció: Shutterstock)