Unalomig ismert tény, hogy a rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére, ráadásul igen sok betegség megelőzésében is fontos szerepe van.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú edzésről van szó, mindig felmerül a kérdés, hogy miként lehet a gyakorlatokból a legtöbbet kihozni és a legnagyobb hatékonysággal végezni azokat. Sokat számít az is, hogy mikor és mit eszünk, de jó hír, hogy edzéseinket különböző ételkombinációkkal is hatékonyabbá tehetjük. Egy korábban publikált tanulmány szerint létezik egy olyan fűszer is, amelynek rendszeres fogyasztása bizonyos szempontból olyan hatásos lehet, akár egy 60 perces edzés.

Ez a fűszer nem más, mint a kurkuma.

A testmozgást természetesen nem lehet kiváltani kurkumával, de sokat segíthet abban, hogy látványosabb eredményt érjünk el az alakformálásban. 

A már említett kutatásban részt vevő kísérleti alanyok egy hónapon keresztül minden nap fogyasztottak kurkumát. A kutatók a négy hét elteltével pedig több olyan pozitív eredményt is tapasztaltak náluk, amelyek rendszeres, napi sportolás esetén is megtapasztalhatóak. A kurkuma észlelhetően jót tett például a szívük és az érrendszerük egészségének. Ez a kurkumában található polifenol miatt van, amely nemcsak a fűszer élénk színét adja, hanem hasonlóan előnyösen hathat az erekre, mint egy egyórás edzés.

A kurkuma egyébként gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, tehát a sportolástól függetlenül is olyan jótékonyan hathat a szervezetre.

(well&fit, Bien)

(Borítókép: kurkuma. Illusztráció: Getty Images)