Az allergiaszezon évről évre egyre korábban köszönt be és egyre tovább tart, így az év nagy részében megkeseríti a tünetektől szenvedők napjait. A szezonális szénanátha során a legjellemzőbb panaszok közé tartozik a tüsszögés, a köhögés, az orrfolyás, az orrdugulás, a könnyezés, emellett súlyos esetekben légzési nehézség is előfordulhat.

Az allergia kialakulását egyre több tényezője befolyásolja, ezek közé tartozik többek között a globális felmelegedés, genetikai okok, az élelmiszer-adalékanyagok, továbbá különböző társadalmi és környezeti tényezők.

A WHO adatai szerint 2050-re a világ lakosságának fele szenvedhet valamilyen allergiától.

Kitolódik az allergiaszezon

A globális felmelegedés miatt az elmúlt tél kifejezetten enyhe volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy a növények a szokásosnál korábban kezdtek el virágozni. Azt, hogy a nyári időszakban hazánkban is egyre többen szenvednek az allergiás reakciót kiváltó környezeti hatásoktól nagyon jól mutatja, hogy tavaly július és augusztus hónapokban hatványozottan megugrott a parlagfű, pollen és kender szavakra történő keresések száma.

A penész fokozza a problémát

„Sokan tévesen úgy gondolják, hogy az újépítésű házakban nem ütheti fel a fejét a penész. Érdemes tudni, hogy a kialakulásáért felelős pára távozását a szigetelés akadályozza, az egyre népszerűbb hővisszanyerős szellőztetés pedig csak megfelelő üzemeltetési időtartam alatt képes a páratartalmat csökkenteni. Az energiahatékonyság olyan hívószó, amely arra is csábíthat, hogy a szellőztető használatát csökkentsük, takarékoskodva az árammal” – hívta fel a figyelmet Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Cooling Solutions üzletágának képviselője.

A problémát súlyosbítják a tavaszi időszakban igen gyakori heves esőzések és viharok, hiszen ebben az időszakban az épületek sokkal nyirkosabbak lehetnek. A penész megjelenése ráadásul nem csupán esztétikai szempontból kellemetlen, hanem az egészségre is káros hatással van: például az asztma kialakulásához is hozzájárulhat.

Egyre több az épület, mégis fokozódik a pollen koncentrációja

Logikus lenne azt gondolni, hogy mivel egyre inkább beépítjük a területeket, a lakóövezetekben egyre kevesebb a növényzet, ezért valamelyest mérséklődnie kellene a pollen jelenlétének, ezzel együtt az allergiások számának. Ennek azonban éppen az ellenkezője történik, aminek az egyik lehetséges oka, hogy egyre több szén-dioxidot termelünk, ez pedig elősegíti a növények növekedését, így a virágpor termelődését. Bár úgy tűnhet, hogy a városokban egyre távolabb kerülünk a természettől, a pollenektől biztosan nem.

Hogy allergiásként javítsunk az életminőségünkön, több mindent is tehetünk. Az egyik megoldás, hogy vény nélkül kapható készítményeket szedünk, a megfelelő klímakészülék kiválasztásával pedig zárt térben is javíthatunk a levegő minőségén.

(Borítókép: Allergiás nő. Illusztráció: Getty Images)