Nagyon sokan a koronavírus-járvány idején ismerkedtek meg a home office fogalmával. Rengetegen kényszerültek otthoni munkavégzésre, nem ritka esetben pedig meg is maradt ez a munkarend a különböző cégeknél. Sok esetben azonban túlságosan egysíkú lehet otthon, a négy fal között dolgozni.

Korábban mi is beszámoltunk arról a felmérésről, amely szerint a home office-ban dolgozók produktívabbak, mint az irodai munkavállalók. Egy előző cikkünkben pedig az úgynevezett workation fogalmával is megismertettük az olvasókat. Alább most azokat a tippeket szedtük össze, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne őrüljünk bele az otthoni munkavégzésbe!

  1. Munka és magánélet szétválasztása: amennyire tehetjük, válasszuk külön a magánéletet és a munkát/tanulmányainkat! Munkaidőben dolgozzunk, szabadidőben pedig mással foglalkozzunk!
  2. Napirend: próbáljunk hasonló napirendet tartani ahhoz, mint amit normál munkarendben folytatnánk, tartsuk be az engedélyezett ebédidőt, kávészüneteket stb.
  3. Munkaállomás: jelöljünk ki egy munkaállomást a lakásban, ha lehetőségünk van rá ezáltal elválasztódik a munka és a magánéleti szféra!
  4. Társaság: a csökkent társas ingereket próbáljuk pótolni, a magányosan töltött időt csökkenteni! Ha más lehetőségünk nincs, akár online módon, videó hívások segítségével.
  5. Változatosság: ha van rá lehetőségünk, próbáljuk számunkra optimális módon változatossá tenni a munkanapjainkat!
  6. Testmozgás: pótoljuk a kiesett fizikai aktivitást, testmozgást! A munkaidő megkezdése előtt egy rövid séta vagy a munkaidő lejárta előtt valamilyen testmozgás (pl. szobabicikli) beiktatása fontos lehet.
  • +1 Információs terhelés csökkentése: a munka által okozott technológiai, információs túlterhelést igyekezzünk csökkenteni, munkaidő után a munkával kapcsolatos e-mailjeinket, chat alkalmazásokat zárjuk be. A szabadidőben próbáljunk olyan tevékenységeket (pl. főzés, sport stb.) keresni, melyek csökkentik ezt a terhelést.

Ön szeret home office-ban dolgozni?

(Borítókép: Home office-ban dolgozó férfi. Illusztráció: Ridofranz/Getty)