Természetesen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen a reggeli energikus ébredéshez. Azonban vannak, akik zsigerből könnyen ébrednek hajnalban, mindenki más számára pedig összegyűjtöttünk 5 olyan trükköt, ami segíthet megkönnyíteni a napkezdést.

Ne használja a „szundigombot”

Sokan tudják, hogy nehezen kelnek fel az ébresztőjükre, ezért a biztonság kedvéért több ébresztőt is beállítanak, egyre korábbi és korábbi időpontokra. Aztán sokan már az első ébresztő hangjára megriadnak, így akár egy órával korábban is felkelnek, csak azért, hogy reflexből rányomjanak a szundigombra, majd visszafeküdjenek még 10 percre aludni, amíg meg nem szólal a következő ébresztő. Ezzel a rossz szokással élők csak maguknak ártanak, ugyanis nem kelnek ki az ágyukból hamarabb a korai ébresztő miatt, viszont kizökkentik magukat a mély alvási fázisukból, ami miatt értékes időt veszítenek.

A házipatika.com gyűjtése szerint Dr. Andrew Westwood, neurológus és alvásspecialista azt javasolja, hogy akkorra állítsuk az ébresztőnket pontosan, amikor fel kell kelnünk. Az órát vagy a telefonunkat -ami ébreszt – tegyük a szoba egyik másik sarkába, hogy fel kelljen érte keljünk ahhoz, hogy kikapcsoljuk.

Engedjük be a napot

A fény egyértelmű jelzést jelent a test számára, hogy ideje felébredni, így érdemes egy résnyi helyet hagyni a napsugaraknak azzal, hogy nem húzzuk be teljesen a sötétítő függönyöket vagy a redőnyt.

Viszont pont amiatt, hogy a szervezetünk roppant érzékeny az alvás közbeni fénymennyiségre, Amy Amara az Alabama Birmingham Egyetem neurológus professzora azt javasolja, hogy tényleg csak minimális helyet hagyjunk a napsugaraknak, mert az utcáról beszűrődő fények megzavarhatják alvásunkat.

Hideg víz ébredés után

Az valószínűleg mindenki számára ismert, hogy egy hideg zuhany képes felfrissíteni a szervezetet, de azt már kevesebben tudják, hogy egy 2003-as tanulmány szerint, akik a reggelt egy hideg vizes arcmosással indítják, kevésbé érzik magukat fáradtnak ezt követően.

„Ez a módszer egy olyan reflexet aktivizál, amely egy élénkítő adrenalin löketnek felel meg reggelente” – magyarázta egy neurológus, dr. Andrew Westwood.

Reggeli mozgás

Teljesen mindegy, hogy mit szeretünk, lehet az jóga, futás vagy úszás, Westwood szerint a lényeg, hogy reggel mozgassuk át magunkat. A neurológus kifejtette, hogy a korai edzések adrenalin lökete kellő energiát ad a nap elkezdéséhez.

Az orvos kijelentését támasztja alá az a kutatás is, ami bebizonyította, hogy akik hetente összesen legalább 150 percet sportolnak jóval kisebb eséllyel álmosodnak el napközben, mint azok, akik nem mozognak.

Egy pohár víz

Ébredés után érdemes egy pohár vízzel kezdeni a napunkat, ugyanis a testünk – jobb esetben – 8 órán keresztül pihent és nem jutott folyadékhoz. A neurológus elmondta, hogy tapasztalatai is azt mutatják, hogy azok a páciensei, akik reggelente megisznak 2 dl friss vizet az ébredést követő 1 órában, azoknak könnyebben indul a nap.

Westwood megfigyeléseit támasztja alá egy 2011-es tanulmány, ami a dehidratáltság és vitalitás közötti összefüggést vizsgálta. A kutatás bizonyította, hogy akik bevitték az ajánlott napi folyadékmennyiséget, azoknak kevesebb fejfájása volt, jobban tudtak koncentrálni és nem érezték magukat annyira fáradtnak, mint dehidratált társaik.

(Házipatika.com)

(Borítókép: Álmos férfi. Fotó: GettyImages)