Bár a koronavírus-járvány mára sokat csitult, a következményeitől sokan a mai napig szenvednek. A poszt-Covid tünetek több embert is érintenek világszerte, ám közülük vannak, akik máig nem tudnak arról, hogy érintettek lennének. Cikkünkben bemutatjuk azt a három fő tünetet, amelyek nagy valószínűséggel poszt-Covid-szindrómára utalnak.

Mint azt korábban megírtuk, a koronavírus-fertőzöttség hosszú távon nemcsak a tüdőt, de a szívet és az idegrendszert is károsíthatja. Bár az oltás sokakat megóvott a covidtól és így az utólagos panaszok kialakulásától, maga a vakcina is többeknek okozott maradandó károsodást. A járvány tehát jó ideig az életünk része marad, ha nem is oly módon, mint azt a karantén idején megtapasztaltuk, de mellékhatások formájában biztosan. Ezt bizonyítja az a Tüdőközpont által készített, 76 fő adatait összegző Covid utáni tüdőgyógyászati ellátási statisztika, amely szerint a 47 év körüli átlagéletkorú páciensek között sok esetben nemtől függetlenül elhúzódó panaszokat okozott a betegség.

Az előforduló társbetegségek közül kiemelkedett a magas vérnyomás, az asztma, illetve a gyógyíthatatlan krónikus obstruktív tüdőbetegség.

A statisztika szerint a 76 főből 42 fő részesült valamilyen orvosi kezelésben, kórházba pedig 13 fő került a panaszaival.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa szerint az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderült, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg.

A legtöbben gyengeség, fáradékonyság (29 fő), köhögés (27 fő) és légszomj, nehézlégzés (25 fő) miatt fordultak tüdőgyógyászhoz.

Emellett kevésbé gyakran, de az egyéb panaszoktól mégis jelentős eltéréssel sokan számoltak be mellkasi fájdalomról, rendellenes szívdobogásról (17 fő) is.

A koronavírus-fertőzés következtében a páciensek közel harmadánál alakult ki tüdőgyulladás. Az akut szakasz kezelésekor, a betegség idején fennálló 28,8 százalékos értékhez képest az elvégzett légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok – mellkas CT és mellkas röntgen – alapján a tüdő érintettsége a későbbi vizsgálat időpontjában 10,1 százalékos volt. Ilyen arányban a Covid tehát hónapok múlva – ebben az esetben átlagosan 46 nap elteltével – is látható elváltozásokat okozhat a tüdőn.

A szakorvos felhívta a figyelmet, hogy jelenlegi tudásuk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újból jelentkeznek a tünetek. Így tehát érdemes orvoshoz fordulni, ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást sem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén javasolt szakorvos felkeresése, például ha kiszáradás jeleit észleljük (kevés vizelet távozik), ha tartós hasmenés, fokozódó vagy új mellkasi panasz, nehézlégzés vagy lábdagadás jelentkezik. Ha a poszt-Covid tünetek kezeletlenül maradnak, akkor még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhatnak, amelyek életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A koronavírus például megnöveli a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, ami trombózist, tüdőembóliát okozhat, hirtelen halálhoz vezetve. Ellenben ha időben felismerjük az olyan tüneteket, mint a mellkasi fájdalom vagy elhúzódó köhögés, az akár életmentő is lehet. Azt is érdemes észben tartani, hogy a különböző szövődmények akár hónapokkal a fertőzés lezajlását követően is jelentkezhetnek, ilyen esetben már hosszú Covid szindrómáról beszélhetünk.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Férfi mellkasi fájdalommal. Illusztráció: Getty Images)