A horkolás rendkívül gyakori probléma, a felnőttek nagyjából 45-50 százalékát érinti. Egy olcsó ital azonban segíthet, hogy mindenki számára nyugodtabban teljenek az éjjelek.

A horkolás leggyakrabban a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi. Az ezzel járó idegesítő hangot pedig a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. Természetesen több dolog is eredményezhet horkolást, hiszen többek között a túlsúly, a duzzadt nyálkahártya, az orrsövényferdülés, az allergia és a garat vagy az orrüreg szűkülete is előidézheti a kellemetlen tünetet. Az viszont közös ezekben a horkolásokban, hogy mindenki igyekszik tőlük megszabadulni.

A horkolásra a füldugó jelenti a legegyszerűbb megoldást a velünk együtt élők számára, de a Mirror cikke szerint néhány életmódbéli változtatás és egy párszáz forintos italnak köszönhetően nem lesz szükség többé a kényelmetlen eszközre.

A brit lap szerint javítja éjszakai légzésünket, ha az oldalunkon fekszünk alvás közben, valamint lefekvés előtt érdemes vennünk egy meleg zuhanyt, ugyanis a gőz megnedvesíti az orrjáratokat, így csökken az orrdugulás esélye. Az is segíthet a problémán, ha három órával lefekvés előtt már nem iszunk alkoholt. Az alkohol előidézhet horkolást, mivel lazítja a száj- és torokizmokat, ráadásul még rontják az alvás minőségét is.

Martin Seeley alvásszakértő azonban felhívja a figyelmet arra, hogy van egy párszáz forintos ital, amit viszont érdemes lefekvés előtt fogyasztani, ugyanis segít megszüntetni a horkolást.

A borsmenta tea megtisztítja az orrmelléküregeket, ezáltal megkönnyítve a légzést és elkerülve a horkolást.

A tea ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így csökkentheti a légúti torlódásokat, amik szintén gyakori kiváltói a horkolásnak.

(Mirror)

(Borítókép: Alvó pár. Fotó: GettyImages)