Átlagosan 26 évet tölt egy ember alvással az élete során, ezért egyáltalán nem mindegy milyen pozícióban térünk nyugovóra. Egy alvásszakértő szerint egy plusz párna sokat segíthet azon, hogy ne ébredjünk fájó háttal.

Amennyiben rendszeresen ébred hát-, nyak- vagy derékfájással, abban az esetben érdemes elgondolkodni a matraca lecserélésében, de mielőtt elszánja magát erre a lépésre, gondolkodjon azon, hogy milyen pozícióban alszik, ugyanis Rex Isap, alvásszakértő szerint a legtöbbször az okoz gondot, hogy helytelenül használjuk a párnáinkat. A probléma ráadásul nagyon gyakori, hiszen a világ lakosságának 23 százaléka szenved krónikus hátfájástól, ami az ágyban fekvéstől általában rosszabbodni szokott.

„Amint bemászunk az ágyba, anélkül, hogy sokat gondolkodnánk rajta, felvesszük az általunk preferált alvási pozíciót, de nem vesszük észre, hogy amit kényelmesnek érzünk, az valójában többet árt nekünk, mint használ.

Az alvás közbeni helytelen fekvés nagy probléma, amely a gerincet terhelő stressz miatt hatással van a testünkre

– fogalmazott Rex Isap a Twice beszámolója szerint.

Az alvásszakértő elmondta, ha alátámasztjuk egy párnával a térdünket alvás közben, akkor megelőzhetjük az izomgörcsöket, javíthatjuk a vérkeringésünket és csökkenthetjük a hátfájás esélyét.

Ha párnát helyezünk a lábaink vagy a térdeink közé, az elősegítheti a jobb testtartást, így pihentetőbb alvást biztosít, támogatja az izmokat és a testünk összehangolását.

Emellett enyhíti a derékra és a csípőre nehezedő nyomást, ezzel oldva az izomfeszültséget, ami segíthet azoknak, akik gyakran szenvednek fájdalomtól alvás közben” – mondta el Rex Isap, aki szerint ez az alvási módszer a terhes nők számára is ideális lehet, akiknek esetleg problémát jelent a kényelmes fekvés, ugyanis tehermentesítheti a gerincüket és a csípő ízületüket.

Az alvásszakértő azt is kifejtette, hogy estére elhelyezhetünk egy párnát a hátunk mögé, ha nem az oldalunkon alszunk, ami segíthet az emésztési problémákon, miközben egyvonalban tartja a gerincünket és nyakunkat.

(Twice)

(Borítókép: Alvó férfi. Fotó: GettyImages)