A kutatók bebizonyították, hogy kapcsolat lehet a est hőmérséklete és a depressziós tünetek között. A szakemberek további vizsgálatokat terveznek, hogy megértsék a jelenséget.

A Kaliforniai Egyetem San Francisco-i kampuszának kutatócsoportja több mint 20 ezer résztvevő adataival alapján megállapította, hogy nem csak a testi, hanem a mentális megbetegedések is hatással lehetnek a testhőre.

A kutatók a TeamPredict elnevezésű projekt adatait használták fel. Az eredeti vizsgálat arra vonatkozott, hogy a szokásosnál hamarabb megállapítható-e a Covid-19 fertőzés viselhető hőmérő eszközökkel. Bár az a felmérés nem hozott biztos eredményt, a felvett adatok hasznosnak bizonyultak, ugyanis azok alapján a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy

összefüggés van a depressziós tünetek és az általánosan magasabb testhőmérséklet között.

A Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány kutatói szerint a kapcsolatot bizonyítja az is, hogy minél súlyosabb volt valakinél a depresszió, annál magasabb volt a testhőmérséklete. Ezek alapján pedig ha rendszeresen monitorozzuk saját és környezetünkben élők testhőmérsékletét kideríthetjük, hogy szeretteink, vagy mi magunk küzdünk-e mentális betegséggel, ehhez pedig nincs szükségünk másra, csak egy lázmérőre.

A kutatásról beszámoló Gizmodo azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a vizsgálat a mentális egészség és a testhőmérséklet közötti kapcsolatot ki tudta mutatni, ok-okozati összefüggés felállítására nem volt alkalmas és sok megválaszolatlan kérdés maradt, így további vizsgálatokra van szükség.

(Gizmodo)

(Borítókép: Depressziós férfi. Fotó: GettyImages)