Van egy hozzávaló, ami szinte minden másiknál jobban befolyásolja sejtjeink élettartamát, így komoly kihatással van megjelenésünkre, ez pedig a cukor.

Már bizonyított tény, hogy étrendünk gyakorlatilag az egész életünkre hatással van. Nem csak szív- és érrendszerünk, anyagcserénk, hormonjaink és gyakran mentális egészségünk is visszatükrözi, mit fogyasztunk, sőt a bőrünk öregedése is sokat elárul táplálkozási szokásainkról.

Sok étel kihatással van szervezetünkre, de a cukor szinte minden más összetevőnél nagyobb hatással van sejtjeink élettartalmára, így az öregedésünk is nagyban függ tőle.

Nők Lapja  összefoglalójából kiderül, hogy a cukorfajták, így a glükóz, a fruktóz vagy a maltóz fogyasztása hatással van bőrünk egészségére, ugyanis hosszú távon összefüggésbe hozhatók a sejtek öregedésével. A felesleges cukor károsíthatja a sejtek szerkezetét és működését, beleértve a kollagénrostokat is, melyek a bőr rugalmasságáért felelősek.

A cukor ráadásul reakcióba léphet a fehérjékkel, károsítva a fehérjerostokat, ami szintén hozzájárul a bőr öregedésének gyorsulásához, mert amikor az elfogyasztott cukor a fehérjékhez kötődik, úgynevezett AGE-molekulák jönnek létre. Ezek okolhatóak a bőr rugalmasságának csökkenéséért, a mély ráncok kialakulásáért és a kollagénfehérjék károsodásáért is, sőt a vesékre, a porcokra, az erekre és az agyműködésre is negatív hatással vannak.

(Nők Lapja)

(Borítókép: Evő férfi. Fotó: GettyImages)