A kutatások szerint a magyarok vagy félnek a vizsgálattól, vagy visszatartja őket a tradicionális férfi szerepfelfogás, ezért lehetséges, hogy Magyarországon hal meg évente a legtöbb ember vastagbélrákban lakosságarányosan, pedig a betegség megelőzhető és szűrhető.

Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember, azaz 5-6 ezer fő veszti életét a vastagbélrák miatt, amivel világelsőnek számítunk lakosságarányosan. A daganatos betegek között pedig számottevően több a férfi, mint a nő.

A sok halálozás hátterében áll a hagyományos magyar konyha, amiben sok szalámi, kolbász és felvágott található, ezek azonban növelik a kockázatát a vastagbélrák kialakulásának. A férfiak egyrészről többet fogyasztanak ezekből a készítményekből, másrészről egy kutatás rámutatott, hogy a férfiak 86 százalékban a zsírosabb felvágottat, szalámit és kolbászt választják, ha feldolgozott húskészítményről van szó, a nőknél ez az arány „csak” 80 százalék.

Számos élelmiszercsoportot ismerünk, amelyek a vastagbélrák megelőzését támogató fontos tápanyagokat hordoznak. Ilyenek a hüvelyesek, a diófélék, az olajos magvak, a teljes értékű gabonák és természetesen a zöldségek, gyümölcsök.

Az élelmi rostokban gazdag, kiegyensúlyozott összetételű, változatos étrend és a bőséges folyadékbevitel együttesen támogatják a bél egészségét is” – mondta Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyítottan segít a daganatos betegségek megelőzésében, ha legalább napi 500 gramm gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk.

Azonban nem csak az étkezésünk átalakításával lehet megelőzni a bajt, hanem fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok is.

Tünetmentes állapotban érdemes elvégeztetni a szűrővizsgálatokat, mivel a vastagbélrák olyan típusú daganatos megbetegedés, amelynél, ha észleljük a tüneteket, akkor nagy valószínűséggel már nagy a baj, és előrehaladottabb állapotban van a daganat

– magyarázta Dr. Sike Róbert, az Affidea Magyarország gasztroenterológus-belgyógyász szakorvosa az igenyesferfi.hu-nak.

Hazánkban kétszer annyi férfit érint a vastagbélrák, mint nőt, de mégis a nők mennek el nagyobb arányban vizsgálatra.

Tapasztalatom szerint ennek oka a tradicionális férfi szerepfelfogásban keresendő: egy férfi ne panaszkodjon, egy férfi nem lehet beteg sem, a betegségről sokan inkább nem is akarnak tudni, ezért nem járnak szűrésre sem

– fogalmazott a szakember.

(igenyesferfi.hu)

(Borítókép: Férfi fájó hassal. Borítókép: GettyImages)