Érdemes megnéznünk mit veszünk le a boltok polcairól, ugyanis a cukormentes italok nem feltétlenül egészségesebbek, mint a cukros változataik. Egy friss tanulmány megállapította, hogy már napi egy doboz cukormentes üdítőital fogyasztása növelheti a pitvarfibrilláció, azaz a szabálytalan szívritmus egy fajtájának a kialakulásának kockázatát.

A cukros üdítők káros hatásaival a legtöbben tisztában vannak, ezért sokan előszeretettel fogyasztják azok cukormentes változatait, hogy egészségesebben éljenek, azonban egy friss kutatás arra világított rá, hogy nem feltétlenül járnak jobban hosszútávon azok, akik az édesítőszerek mellett tették le a voksukat.

A DailyMail számol be arról, hogy egy új vizsgálat arra jutott, hogy a hetente hét, azaz napi egy vagy annál több cukormentes üdítő fogyasztása növelheti a hosszú távú szívproblémák kialakulásának esélyét. A tanulmányban tíz éven keresztül vizsgáltak 200 ezer brit felnőttet, akiknek a vizsgálat előtt semmilyen szívbetegsége nem volt.

A kutatók megállapították, hogy akik napi egy doboznál többet – heti két liternél többet – fogyasztottak a cukormentes üdítőkből, azoknál 20 százalékkal nőtt a pitverfibrilláció (afib) kialakulásának esélye.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a cukros üdítők is növelték a szabálytalan szívritmus kialakulásának kockázatát, de kisebb mértékben.

Az üdítőkkel szemben viszont a tiszta gyümölcslevek fogyasztása csökkentette ennek a betegségnek az esélyét.

(DailyMail)

(Borítókép: Dobozos üdítő. Fotó: GettyImages)