A megfelelő anyagcseréhez, ezzel együtt a megfelelő testsúly fenntartásához elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, ám hasonlóan fontos a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Bizonyos italok kifejezetten serkentik az emésztésünket, ennek következtében az anyagcserét és a zsírbontást. Mutatjuk, melyek ezek.

Gyömbéres limonádé

Amennyiben az étkezést követően valamilyen frissítő italra vágyunk, a legjobb választás, ha készítünk magunknak egy gyömbéres limonádét. A gyömbér úgy segít csillapítani a puffadást, hogy serkenti a gyomor kiürülését.

Szilvalé

A szilvalé különösen akkor lehet hasznos, ha székrekedéssel küzdünk, valamint a májfunkciókat is segíti, rosttartalmának köszönhetően pedig lassítja az ételekből származó cukor felszívódását.

Víz

Szintén jó választás, ha csak sima csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet iszunk, ugyanakkor ahhoz, hogy segítségünkre legyen az emésztésben és így az anyagcsere felgyorsításában, ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl hideg. A hideg víz ugyanis lassíthatja a vérkeringést a gyomorban.

Kávé, tea

Az imént felsorolt italokon túl a kávé és a tea is serkenti az emésztést, ám előbbi nem a legoptimálisabb választás étkezések után, ahogy a zöld tea sem. Ha mindenképp meleg italt fogyasztanánk szívesen, akkor borsmenta, kurkuma vagy édeskömény tea javasolt.

Fontos, hogy ezeket az italokat közvetlenül étkezés után fogyasszuk, ugyanis csak úgy segítik eredményesen az emésztési folyamatokat, valamint a különböző tápanyagok felszívódását.

Ez is érdekelheti:

(Femcafé)

(Borítókép: Valamilyen italt fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)