Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett elegendő alvásra is szükségünk van az egészséges élethez. Az alváshiánytól ugyanis nem csak fáradtak leszünk, de súlyos egészségügyi problémáink is lehetnek.

A JAMA című szaklapban tettek közzé egy tanulmányt, amire felhívja a figyelmet arra, hogy a kevés alvás nem csak a koncentrációt és a hangulatot zavarja, hanem az egészségre is káros hatással lehet. A kutatás szerint az alváshiány szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A több mint 247 000 brit felnőtt alvási szokásait és étrendjét vizsgálták a kutatásban. Az eredményekből kiderül, hogy azoknál, akik hat óránál kevesebbet aludtak éjszakánként „jelentősen nagyobb volt a kockázata" a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akiknek sikerült hét vagy nyolc órát aludniuk.

A betegség kialakulásának kockázata még akkor is magasabb volt a keveset alvóknál, ha azok egészséges étrendet tartottak, azaz kevés vörös húst és sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak. Ez azért meglepő, mert eddig az elhízást tartották a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezőjének.

Az alvászavarokat hosszú távú és rövid távú problémákra lehet kategorizálni, amelyek mindegyike különböző következményekkel jár az egészségre nézve.

A rövid távú zavarok, mint például az álmatlanság, az alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma, hosszan tartó, nem megfelelő vagy rossz minőségű alvással töltött időszakokat eredményeznek, ami pedig különböző egészségügyi problémákkal, többek között a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe” – mondta a Magyar Hírlap beszámolója szerint Dr. Nuha Ali El Sayed, az Amerikai Diabétesz Szövetség egészségügyi ellátásfejlesztésért felelős vezető alelnöke.

(Magyar Hírlap)

(Borítókép: Alvó férfi. Fotó: GettyImages)