Némely ételek tovább rontják a horkolás súlyosságát, így ezeket érdemes elkerülnie azoknak, akik hajlamosak a légzési problémára.

Sokan küzdenek a horkolással, ami igazán kellemetlen a velük alvók számára. A legtöbben csupán egy bosszantó jelenségnek gondolja ezt, de akár komoly egészségi problémák is állhatnak a hátterében, például az alvás közbeni légzéskimaradás, így akik régóta küzdenek a horkolással, azoknak érdemes felkeresniük egy szakembert, de akiknek nem olyan súlyos a betegsége, azoknak érdemes megfontolniuk mit esznek lefekvés előtt.

Ripost számol be arról, hogy a legújabb kutatások rávilágítottak arra, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után nagyobb eséllyel fogunk horkolni. Vannak azonban olyan ételek, melyek hatására nyugodtabb éjszakáink lehetnek.

Tejtermékek

A felmérés szerint nem érdemes alvás előtt tejtermékeket, tehát például tejet, vajat vagy sajtot fogyasztania azoknak, akik hajlamosak a horkolásra, ugyanis az ezekben található laktóz növeli a nyálkatermelést, ami fokozott horkolást eredményezhet.

Gyorsételek

Szintén rontanak a helyzeten a gyorséttermi ételek, mint a hamburger, pizza vagy gyors, lefekvés előtt fogyasztva bedugíthatják a felső légutakat , ugyanis az azokban található olajok serkentik a nyálkaképződést, ez pedig horkoláshoz vezethet. Ráadásul a nagy adag ételeket nehezen emészti meg a szervezetünk, így nyugtalanabb lesz az éjszakánk.

Zsíros ételek

A zsírosabb sült húsok, kolbászok, szalonnák szintén hozzájárulnak a horkoláshoz, mivel a zsiradék serkenti a nyálkaképződést, ami orrduguláshoz és horkoláshoz vezethet.

Édességek

A csokik, kekszek és az olyan finomított szénhidrátok, mint amiket a péksüteményekben találunk enyhe gyulladást okoznak a torokban és az orrüregben, amik nehezítik az éjszakai légzést.

Szerencsére nem csak olyan ételek vannak, amik súlyosbítják a horkolást, hanem olyanok is, amelyek enyhítik azt.

Hagyma

A hagyma magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ami miatt segít szervezetünknek a baktériumok elleni harcban, ráadásul kitisztítja a légutakat, így kellemesebb lesz az éjszakánk.

Gyömbér

A gyömbér, akár teaként is ellazítja az izmainkat a benne található magnéziumnak köszönhetően, emellett kálium és cink is található a zöldségben, ami javítja a vérkeringést is.

Alma

Az almában található vitaminok javítják a véredények működését, ami csökkenti a horkolás kialakulásának kockázatát.

(Ripost)

(Borítókép: Alvó férfi. Fotó: GettyImages)