Komoly problémákat okozhat, ha háromnál többször nyúlunk a toalettpapír után a vécézést követően – világított rá egy szakértő. Mit tegyünk azonban akkor, ha ennyi tépés nem elég?

Jó esetben 'nehezen' indul a reggel, ám a munkába már könnyebben indulunk: a reggeli székelést sokan tabutémaként kezelik, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne érintene minden élő embert. Bár van, akinek könnyebben megy, valakinek pedig a kávé segít, egy biztos: szinte mind az árnyékszéken kötünk ki az ébredést követően. Függően attól, mit fogyasztottunk előző nap, illetve hogy küzdünk-e valamilyen egészségügyi, az emésztésünket érintő problémával vagy ételintoleranciával, a dolgunk lehet nehéz, vagy könnyebb, végezhetünk két perc alatt, de ücsöröghetünk 10-15 percig is. Egy valamit azonban biztos mindenki rosszul csinált eddig, mégpedig, hogy háromnál többször törölte ki. Egy szakember nemrég rávilágított: komoly veszélynek tesszük ki magunkat, ha így cselekszünk.

Elsőre nehéz lehet elfogadni ezt a tényt, hiszen valljuk be, hogy a legtöbb esetben sokkal többször kell a toalettpapírért nyúlnunk, ha nem akarunk pecsétes gatyával munkába indulni. Na de mi a megoldás, és miért pont három a magyar igazság? Egy George néven futó ausztrál medencefenék-fizioterapeuta nő egy TikTok-videóban fejtette ki a részleteket.

„Amikor több mint két vagy három alkalommal töröljük ki, azt ürülékkenésnek nevezzük. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy túl sok ürülék marad a végbélnyílásnál azután, hogy elvégeztük a dolgunkat. Ez általában a külső záróizom gyengeségéből ered. A legjobb megoldás, hogy ilyen esetben csökkentsük a törlések számát, ha a záróizmunkat úgynevezett vízesés-formációban, többször egymás után, eltérő erősséggel húzzuk össze. Először nagyjából 20 százalékos, másodjára 50, harmadjára 80, majd negyedjére 100 százalékos préselést kell végeznünk a székelés befejeztekor” – magyarázta el részletesen George, bár feltehetőleg nem számolt a bulis hétvégéken hajnali 3 órakor, a számos feles után fogyasztott kebapokkal.

Mindenesetre hangsúlyozta, hogyha rendszeresen háromnál többször törlünk a nagy dolgunk elvégzése után, az rövid időn belül egyebek mellett aranyér kialakulásához vezethet.

George azt tanácsolja, hogyha nem sikerül alkalmazni az általa javasolt módszert, akkor érdemes lehet felkeresni egy orvosi szakembert a témában, de a legjobb módja a tisztálkodásnak kétségkívül az, ha inkább megmosakszunk, mintsem temérdek mennyiségű papírt használunk el és az aranyér kialakulásának kockázatát is növeljük.

A témából a videó alatt várhatón rengetegen csináltak viccet, egy kommentelő például tréfásan úgy fogalmazott:

Az én problémám az, hogy olyan szőrös vagyok, mint a Chewbacca. Mintha mogyoróvajat törölnék le egy perzsaszőnyegről

@bien.aus Are you wiping 101 times to get clean after a poo? #pelvicfloor #pelvicfloorphysio #pelvicfloorpt ♬ original sound - BIEN Australia

Ez is érdekelheti:

(LADBible)

(Borítókép: Toalettpapírt a kezében tartó férfi egy vécén ülve. Illusztráció: Getty Images)