A tudományos megfigyelések azt mutatják, hogy a mértékkel alkoholt fogyasztók ritkábban szembesülnek súlygyarapodással.
A Blikk beszámolója szerint a kutatók egyetértenek abban, hogy a vörösbor rezveratrol tartalma hozzájárul a súlycsökkenéshez, továbbá csökkenti az étvágyat, így kevesebb étel fogyasztásával is elkerülhető az éhségérzet.
A rezveratrol pozitív hatásait már számos kutatás bizonyította. A hatóanyag többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet és segít megelőzni az Alzheimer-kórt. A borban is megtalálható hatóanyag áradásul az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is csökkenti, ami pedig fontos szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében.
A bor azonban magas kalória- és cukortartalmú, úgyhogy csak mértékkel szabad fogyasztani, mert ha túl sokat iszunk belőle, akkor számos egyéb probléma mellett még súlygyarapodást is okozhat.
Az esténként megivott nagy mennyiségű alkohol zavarhatja a pihenést, hosszútávon pedig májproblémákat eredményezhet, így a mértékletesség kulcsfontosságú. Az ajánlott maximális mennyiség a nőknek egy, míg a férfiaknak kettő pohár bor, de csak egészséges étrend és rendszeres testmozgás mellett.
(Blikk)
(Borítókép: Pohár bor. Fotó: GettyImages)