Ez a téma kifejezetten kényes a férfiak körében, azonban érdemes vele foglalkozni, hiszen sok árulkodó jel van, amelyek észlelésével időben kezelhető a probléma.

Bár sokan azt gondolják, hogy merevedési zavarral csak időskorban találkoznak a férfiak, ám a valóság az, hogy a 20-29 évesek mintegy nyolc százaléka, valamint a 30-39 közöttiek tizenegy százaléka már megtapasztalta az ezzel járó kellemetlen tüneteket. 

Az okok sokrétűek lehetnek:  alváshiány, stressz, gyógyszerek, lelki vagy szervi okok. Léteznek azonban korai jelek, amelyek már akkor is felbukkannak, amikor még talán nem is tapasztaltunk konkrét merevedési zavart. 

Csökkent libidó

Talán ez a legegyértelműbb: már a csökkent libidó is figyelmeztető jel lehet. Ilyenkor a legjobb rögtön szakember segítségét kérni, még ha elsőre nehéz is beszélni róla. 

Erekció milyensége

Ha az erekció egyszerűen nem ugyanolyan kemény, mint korábban, akkor szintén gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben. Könnyen lehet, hogy még nincs igazán akadálya a szexnek, de a minősége már nem ugyanaz, ekkor is érdemes szakemberhez fordulni. 

Reggeli merevedés

Amennyiben egy ideje már nem tapasztaltunk reggeli merevedést, az is előjele lehet a merevedési zavarnak. Amennyiben ezek egyre gyakoribbá válnak az azt mutatja, hogy nincs megfelelő véráramlás a nemi szervben.

Tesztoszteron csökkenése

Egyre kevesebbet gondol a szexre? Ha nincs kedvünk az együttléthez, nyilván az erekció sem feltétlenül jön olyan könnyen. Sokan ilyenkor rögtön különböző pirulákat vesznek be, ám jobb ez esetben is szakember segítségét kérni, mielőtt magunk próbálnának mindenféle szerekkel fokozni a vágyat. 

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás vagy az átlagost meghaladó koleszterinszint esetén is számíthatunk arra, hogy megjelenik majd a merevedési zavar. 

Ínygyulladás

Sokan pusztán fogászati jellegű problémának gondolják az íny duzzadtságát, vérzését, ám a gyulladás a szervezetben akár merevedési zavarokat is okozhat. 

Gyógyszerek

Miközben a stressz és a magas vérnyomás is okozhat merevedési zavart, sajnos a vérnyomáscsökkentők és antidepresszánsok is, valamint számtalan egyéb gyógyszer.

Alvási apnoé

Az apnoe egy olyan alvászavar, amikor alvás közben a légzés bizonyos időnként abbamarad, majd újraindul. A kutatások szerint az alvási apnoéval érintett férfiak mintegy hetven (!) százalékának merevedési zavara is van.

(instylemen)

(Borítókép: Egy férfi és egy nő problémákkal küzd az ágyban. Illusztráció: South_agency/Getty)