Dan Buettner a 2000-es évek óta kutatja a Kék zóna titkát, ahol átlagosan a legtovább élnek az emberek. A szakértő most arról számolt be, hogy van egy étel, amelynek napi szintű fogyasztása 2 évvel meghosszabbítja az életet.

Kék zónának nevezik a világ azon 5 területét, ahol az emberek átlagosan a legtovább élnek. Ilyen zónának számít a Japánban található Okinava, a görög Ikaria, a Costa Ricán található Nicoya, a kaliforniai Loma Linda és az olasz Szardínia. Ezeken a területeken nem ritka, hogy valaki megéli a 100 éves kort úgy, hogy egészséges és fitt marad, így nem csoda, hogy sok szakember keresi ezen területek titkát.

Dan Buettner, kék zóna-kutató több könyvet és tanulmányt is írt már a témában, ezekben egyetért más szakértőkkel, akik szerint a titkot a mozgásban, a hitben és az életcél megtalálásában és a társas kapcsolatokban kell keresni, azonban ezek nem elegek egészséges étrend és friss alapanyagok nélkül.

Joy  szerint a szakértő most arról írt, hogy érdemes naponta egy marék magvat elfogyasztani, ugyanis az meghosszabbíthatja az életet akár 2 évvel. Dan Buettner bármilyen mag szóba jöhet, de elsősorban a mandula, a kesudió, a törökmogyoró és a dió szerepelt a listáján.

Ezek a magvak csökkenti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és tele vannak vitaminokkal, omega-3-zsírsavakkal és rostokkal, amik mind jó hatással vannak a szervezetre. Azonban a szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy fontos a mértékletesség, ugyanis napi egy maréknál több káros hatással lehet szervezetünkre, hiszen a magvak nagyon kalóriagazdagok, így könnyen hizlalnak.

(Joy)

(Borítókép: Idős férfi. Fotó: GettyImages)