A szív- és érrendszeri betegségek évente közel 18 millió ember haláláért felelősek világszerte, úgyhogy a tünetek korai felismerése valóban életmentő lehet.

Csendes gyilkosnak szokták nevezni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, ugyanis rendkívül nehéz időben felismerni a tüneteket. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy évente közel 18 millió ember veszíti életét emiatt.

Mirror   számol be arról, hogy az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) a lábfejeket és a lábujjakat vizsgálta, amikor megállapítottak három fontos tünetet, amiknek köszönhetően időben fel lehet ismerni, ha valaki szív- és érrendszeri problémával küzd. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy némely tünet ártalmatlanhat tűnhet, ezért igazán nehéz észrevenni.

1. Kék lábújjak

„Amikor nagyon fázunk, a bőrünk kékre (vagy lilára) színeződhet, de ha a bőrünk egy területe kék (vagy lila) akkor is, amikor melegünk van, az annak a jele lehet, hogy a vér nem kap elég oxigént” mondta az AAD.

Kifejtették, hogy a kéklábujj-szindróma, amiatt fordul elő, mert egy vagy több véredény elzáródik. Ez megfelelő kezelés nélkül a bőr és az alatta lévő szövetek elhalásához vezethet. Ezt az állapotot nevezik cianózisnak.

2. Duzzadt lábfej

„A szív számos betegsége folyadék felhalmozódását okozza a lábakban és az alsó lábszárakban. Ennek során duzzanat jelentkezhet, amely egészen a felső lábszárig és az ágyékig terjedhet” – jelentette ki az AAD egyik szakértője, aki hozzátette, hogy ez a tünet, amit ödémának neveznek sok esetben szívelégtelenségre utal.

3. Csomók a lábujjakon

Bizonyos szív- és érrendszeri betegségek nagyon különös tüneteket produkálhatnak. Egyes esetekben például, úgynevezett Osler-csomók jelenhetnek meg lábujjainkon.

„Aki fertőző endokarditisznek nevezett szívbetegségben szenved, annak fájdalmas csomók alakulhatnak ki az ujjain, a lábujjain vagy mindkét helyen. A csomók néhány órától több napig jelen lehetnek felszívódás előtt. A csomók ugyan maguktól eltűnnek, a betegek kezelésre szorulnak a fertőzés miatt. Mivel ez a fertőzés bakteriális, gyakran antibiotikumokkal kezelhető. Néhány esetben azonban műtétre is szükség lehet” – fogalmazott az AAD.

(Mirror)

(Borítókép: Férfi mellkasi fájdalommal. Fotó: GettyImages)