A világ lakossága naponta 2 milliárd csésze kávét fogyaszt el összesen, pedig az abban található koffeint hozzájárul a szorongás kialakulásához.

Sokan el sem tudják képzelni életüket a reggeli kávéjuk nélkül. Ez különösen azért igaz, mert a kávé addiktív lehet a benne található koffein élénkítő hatásának köszönhetően. Egy friss kutatás szerint azonban nem annyira jó ötlet napi egy csésze kávénál többet inni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a szorongásos zavarok globális előfordulása 2005 óta 15 százalékkal nőtt. Míg 2015-ben 264 millióan szenvedtek tőle világszerte, addig 2019-re már több mint 301 millió embert érintett.

A szorongás testünk természetes reakciója a lelkileg megterhelő helyzetekre, azonban ez hosszú távon káros is lehet ránk nézve és akadályt jelent a mindennapi életben. A szorongás azonban nem csak saját magunkra nézve ártalmas, de negatív hatással van az egyén családi és szociális életére is, ezért rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogyan lehet leküzdeni vagy elkerülni.

Frontiers pszichológiai szaklap alapján a Femina arról számol be, hogy egy friss tanulmány szerint szoros összefüggés van a kávéfogyasztás és a szorongás kockázatának növekedése között. A vizsgálatból kiderült, hogy már az alacsony dózisú (400 milligramm alatti) koffeinbevitel is mérsékelten növelheti a szorongásos zavarok rizikóját, míg a magas dózisú (400 milligramm fölötti) jelentősen hozzájárul a kialakulásukhoz.

A tudósok azt javasolják, hogy a szorongásos tünetek elkerülésének érdekében érdemes naponta kevesebb mint 400 milligramm koffeint fogyasztani, ami körülbelül két csésze eszpresszó kávénak felel meg.

(Femina)

(Borítókép: Egy férfi kávézik. Fotó: GettyImages)