A reggeli kávé sokak életének meghatározó eleme, de a kutatások szerint nem érdemes lustának lenni és nem szabad meginni a kávé maradékát.

Vannak, akik el sem tudják kezdeni a napot, amíg nem kortyoltak bele egy forró kávéba.

Bár ha túl sok cukrot vagy édesítőszert teszünk italunkba annak megvannak a maga következményei, de a probléma még nem is itt kezdődik, hanem akkor, amikor egy kicsit lustábbak vagyunk és nem rendelkezünk automata készülékkel.

Vannak, akik a reggeli kávét duplán főzik le, hogy a nap közben ezzel már ne kelljen foglalkozniuk, ha egy kis energiára vágynánk. Ez azonban több szempontból sem jó. Nem csak az élvezeti értékét csökkenti, ha újramelegítjük a kávét, de az egészségre is káros lehet.

WomansWorld számol be arról, hogy a szakértők megállapították, hogy a mikrohullámú sütő és a kávé nem a legjobb párosítás. 

A kávéban természetes formában megtalálhatók olyan savak, mint a klorogénsav, kininsav és kávésav, amelyek a főzés során adják az ital jellegzetes, kesernyés ízét. Amikor a kihűlt kávét a mikróba helyezzük, akkor újraindul a főzési folyamat, ami további keserűséget okozhat a vegyületek felszabadulása miatt. Ez azonban elsősorban csak az italunk ízét befolyásolja.

A kávé hatékonyságán sokat ront, ha állni hagyjuk, ugyanis már 4 óra után veszít az aromájából, az erejéből és az értékes hatóanyagainak mennyiségéből. Azonban, ami még nagyobb gond az az, hogy ha a kávét állni hagyjuk, olyan káros kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonlóan az erősen odaégett ételekhez.

A hűtőben való tárolás egy kissé kitolhatja a kávé eltarthatóságát, de az ízét így is befolyásolni fogja a melegítés.

(WomansWorld)

(Borítókép: Kávézó férfi. Fotó: GettyImages)