Egy fogorvos, Jossen Gastelum elárulta, hogy mikor és miért érdemes reggel fogat mosni.

Abban mindenki egyetért, hogy reggel érdemes fogat mosni, az azonban már több vitát szül, hogy reggeli után, vagy az előtt érdemes ezt megtennünk. Sokan az evés utáni fogmosás mellett teszik le a voksukat, mondván az evéssel csak céltalanná tennék az egészet, azonban nem biztos, hogy ők döntenek jól.

A kérdés megosztja a fogorvosokat is, de a Fortune által megszólított fogorvos, Jossen Gastelum szerint reggeli előtt kell megmosnunk a fogunkat.

Úgy vélem, a reggeli előtti fogmosás segít egy védőréteget felvinni a fogakra, és még a nyáltermelést is serkentheti a reggeli előtt

– magyarázta a hvg.hu beszámolója szerint a szakértő, aki kiemelte, hogy alvás közben a nyáltermelés csökken, így sokan szájszárazságot tapasztalnak ébredés után.

A fogorvos üzent azoknak is, akik továbbra is reggeli után szeretnének fogat mosni és azt kéri tőlük, hogy étkezés után legalább fél órát várjanak a tisztálkodással. Ezt azért érdemes megfogadni, mert az ételekben-italokban található savak károsíthatják a fogzománcot.

A nyálnak körülbelül 30 percébe telik, hogy a savak szintjén biztonságos szintre vigye le a szájban

– jegyzi meg Jossen Gastelum, aki arra is kitért, hogy hányszor érdemes fogat mosni a nap során.

A szakértő szerint elég napi két fogmosás, ha elég alaposan végezzük el azokat. Az első a már taglalt reggeli fogmosás, a másik pedig a lefekvés előtti. Jossen Gastelum hangsúlyozta, hogy mindkét alkalom fontos, ám az esti meg inkább, mert ezzel lehet eltávolítani a fogakról a nap során felgyülemlett lepedéket.

A fogmosáshoz a szakértő szerint érdemes puha fogkefét használni, és 45 fokos szögben tartani azt az ínyhez képest.

(hvg)

(Borítókép: Fogat mosó férfi. Fotó: GettyImages)