A trombózis Magyarországon évente több, mint ezer ember halálát okozza, úgyhogy nem árt tudni, hogy milyen jelek utalhatnak rá. Íme, ezeknek a tüneteknek a megjelenésekor érdemes orvoshoz fordulni!

Trombózisról, akkor beszélhetünk, amikor egy vérrög megakad a mélyen fekvő vénákban, jellemzően a lábban és a medencében, de akár az agyban is megtörténhet ez. 

A trombózis Magyarországon jóval több, mint ezer ember halálát okozza, így egy viszonylag gyakori betegségről van szó, amire érdemes odafigyelni.

A megakadt vérrögök egyik legjellemzőbb tünete, hogy vörös csíkok jelennek meg a bőrön, mintha zúzódás lenne a beteg lábán. A nyugdijas.hu összefoglalója szerint a zúzódások a vörrögök egy fajtája miatt alakulnak ki, de ha piros csíkok futnak hosszában a vénák mentén, amelyek meleg tapintásúak, akkor nem csak megütötte magát a beteg.

Emellett a következő tünetek jelezhetik a trombózist:

  • Duzzanat a végtagban – a mélyvénás trombózis egyik leggyakoribb tünete a végtagok megdagadása. Ezt az okozza, hogy a vérrög megakadályozza a vér áramlását az erekben és megakadályozza az oxigén eljutását a szervekhez.
  • Szédülés és heves szívdobogás – hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok is jelezhetik, hogy nem áramlik megfelelően a vér a szervezetünkben, így nem jutnak elég oxigénhez a létfontosságú szervek.
  • Megmagyarázhatatlan köhögés – amennyiben minden különösebb ok nélkül megnövekszik a beteg pulzusszáma, elkezd szorítani a mellkasa és köhögni kezd, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert több probléma mellett fenn áll annak a veszélye is, hogy trombózisa van az illetőnek.
  • Mellkasi fájdalom – a tüdőben kialakult trombózisra utalhat, ha fájdalmasnak érezzük a mély lélegzeteket. Ez a trombózis egy rendkívül veszélyes változata, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni.
  • Memóriavesztés – a megakadt vérrögök zavartsághoz, a térbeli tájékozódás romlásához és memóriazavarhoz is vezethet, így nem szabad félváról vennünk ezeket sem.
  • Látászavar – a hirtelen elhomályosuló látás, vagy kettős látás is lehet a trombózis jele.

(nyugdijas.hu)

(Borítókép: Férfi fogja a lábát. Fotó: GettyImages)