A koronavírus elleni globális vakcináció óta már több kutatásban is vizsgálták az oltóanyagok hosszú távon jelentkező esetleges mellékhatásait. Nemrég felmerült, hogy az oltásoknak köze lehet egy gyógyíthatatlan betegség kialakulásában.

A koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákat az elmúlt években egyre több szempontból vizsgálták a tudósok. Kiderült többek között, hogy igazolhatóan maradandó károsodást okoztak embereknél, nemrég pedig két ritka és szörnyen fájdalmas mellékhatásukat is igazolták.

Az oltóanyagokat nemrég egy gyógyíthatatlan betegség, az ALS nagyobb arányú kialakulásával hozták összefüggésbe Karsai Péter, az eutanázia-harcot vívó ALS-beteg, Karsai Dániel öccse szerint. A fiatal férfi a saját podcast-műsorában beszélt arról, hogy orvosoktól úgy hallotta: a Covid-vakcinák megjelenése óta megtöbbszöröződött az ALS-es betegek száma. A számok növekedését azóta a Nemzeti Népegészségügyi Központ is igazolta, mint kiderült, csak 2022-ben 57 új esetet diagnosztizáltak. Okokként ugyanakkor a következőket jelölték meg:

  • a ritka kórképek bejelentése kötelezővé vált;
  • fejlődnek a diagnosztikai lehetőségek;
  • a ritka betegségeknek egyre jobb a klinikai ismerete.

Hozzáfűzték: az utóbbi években tapasztalható kiemelkedő figyelem az EU és a világ részéről, az adatok bejelentési fegyelmének alakulása és annak ellenőrzései is közrejátszottak a bejelentett ALS-betegek számának gyors növekedésben.

Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének (RIROSZ) elnöke a Telexnek úgy nyilatkozott, hogy sem a RIROSZ-hoz, sem a ritka izombetegségekkel foglalkozó tagszervezeteihez nem érkezik több beteg a koronavírus-járvány óta.

Az ezekkel a betegekkel foglalkozó orvosokat is megkérdezve ők sem tapasztalnak lényegi változást.

(Borítókép: Covid-vakcina. Illusztráció: Getty Images)