Két új, ám meglepően fájdalmas mellékhatását igazolták a koronavírus ellen fejlesztett oltásoknak. A ritka tüneteket nehéz összefüggésbe hozni a vakcinával, mert azok csak az oltás után, jóval később jelentkeznek, ám annál komolyabban kell venni őket.

A koronavírus elleni vakcinák emberéletek millióit mentették meg, így az előnyeik még mindig jóval meghaladják a kockázatokat, mégis, a készítményeknek több szövődményét is igazolták az elmúlt évek során. Nemrég például megírtuk, hogy Németországban több száz esetben elismerték a hatóságok, hogy az oltóanyagok maradandó károsodást okoztak a pácienseknél, éppen ezért nem szabad félvállról venni a különböző poszt- és hosszú Covid tüneteket.

Újabban a Global Vaccine Data Network kutatói ausztrál, dán, kanadai, francia, új-zélandi és skót betegeket vizsgáltak, mintegy 99 millió tanulmányt összegezve annak érdekében, hogy újabb információkat tárjanak fel a koronavírus elleni oltások hosszú távú hatásairól, főként az agy-, vér- vagy szívbetegség kialakulásának kockázatairól. A Moderna, a Pfizer, illetve az Astra Zeneca készítményeinek beadása után fellépő tünetek összehasonlítása során két újabb, kivételesen ritka, de fájdalmas mellékhatást sikerült igazolniuk.

Ezek az úgynevezett disszeminált encephalomyelitis, illetve a transzverzális myelitis, amelyek nagy fájdalommal járó agy- és gerincvelő-gyulladással járó betegségek. 

A két új mellékhatás mellett az eddigi kutatókhoz hasonlóan ők is sikeresen igazolták a már ismert kapcsolatokat az mRNS-vakcinák, valamint a ritka szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás között, illetve az Astra Zeneca mellékhatásaként a Guilomme-Barré-szindrómát, valamint az agyi vénás sinus trombózist. A kutatás eredményeit a Vaccine nemzetközi folyóiratban is közzétették múlt hét végén.

(Dívány)

(Borítókép: Covid-vakcina. Illusztráció: Getty Images)