Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk szükségünk van különféle vitaminokra, ásványi anyagokra és antioxidánsokra is. Jó esetben egy kiegyensúlyozott, változatos étrenddel a nagy részüket biztosítani tudjuk a szervezetünknek, ám van néhány vitamin, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.
A K-vitaminról méltatlanul kevés szó esik, noha a véralvadás egyik fontos szabályozója, valamint jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. A K-vitamin továbbá védi az immunrendszerünket, szabályozza a vércukorszintet, támogatja a szívünk egészségét, nők esetében pedig csökkenti a menstruációs vérzést és fájdalmat.
K-vitaminból felnőtt nők esetén napi 90 mikrogramm, felnőtt férfiaknál pedig napi 120 mikrogramm bevitele az ajánlott.
A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, és a máj.
A K-vitaminnal gyakran találkozhatunk különféle krémekben is, méghozzá nem véletlenül: ez az összetevő ugyanis bőrünk szépségét is sokféleképpen támogatja.
(Borítókép: K-vitamin. Illusztráció: NatchaS/Getty)