Komoly problémákat okozhat, ha túlzásba visszük a vitaminfogyasztást.

A téli időszakban sokak szervezete nem jut hozzá elég vitaminhoz, a friss zöldségek és gyümölcsök hiánya miatt, így érdemes táplálékkiegészítőket és vitaminkapszulákat fogyasztani a leghidegebb hónapokban.

Azonban, a tavasz beálltával nő a napsütötte órák száma és egyre több friss étel kerül az asztalainkra, így érdemes odafigyelnünk mennyi plusz vitamint viszünk be szervezetünkbe, ugyanis a szakértők szerint legtöbbet azzal, használunk a szervezetünknek, ha természetes forrásból, megfelelő táplálkozással gondoskodunk testünk szükségleteiről, ráadásul a túlzásba vitt vitamin fogyasztás még káros is lehet egészségünkre. Most bemutatjuk, hogy miből ismerheti fel, ha túl sokat kap a szervezete bizonyos vitaminfajtákból.

A-vitamin

Az A-vitamin fontos szerepet tölt be látásunkban, bőrünk egészségében, immunrendszerünk működésében, hozzájárul a sejtek növekedéséhez és a szövetek regenerálódásához. Egyebek mellett a májból, a tojássárgájából vagy a sárgarépából juthatunk hozzá természetes módon. Túladagolását pedig erős fejfájás, hányinger, bőrhámlás és veseproblémák jelzik.

D-vitamin

Ehhez a vitaminhoz akár a napfény segítségével is hozzájuthatunk, ami szerencse, ugyanis a D-vitamin komoly szerepet játszik szervezetünk védekezőképességében, a csontok és fogak egészségében és izomfunkcióink megfelelő működésében. Amennyiben viszont tartósan túladagoljuk, úgy gyengeség, viszketés, hányinger és vesekárosodás jelentkezhet.

B6-vitamin

A B6-vitamin kulcsfontosságú az idegrendszer egészségének megőrzésében, a vörösvértestek képződésében – derül ki az nlc összeállításából. Ehhez a vitamonhoz hozzájuthatunk a csirkehúsból, a halból vagy a csicseriborsóból is. A túlzásba vitt fogyasztása károsíthatja idegrendszerünket, valamint érzészavarokat is okozhat, így érdemes vigyázni vele.

B3-vitamin

A B3-vitamin hasznos az emésztőrendszer egészségén megőrzésében. Megfelelő ellátást kaphatunk belőle, ha például pulykát, lencsét vagy tonhalat fogyasztunk. A túladagoljuk, akkor viszont elsősorban bőrpírral és viszketéssel kell számolnunk, különösen súlyos esetben pedig akár májkárosodással, izomkárosodással vagy gyomorfekéllyel is.

(nlc.hu)

(Borítókép: Férfi egy pirulával. Fotó: GettyImages)