Az vitán felül áll, hogy minden életkorban fontos a szervezet vitamin- és ásványianyag-igényét kielégíteni. Számos vitamin jól ismert az emberek körében, azonban van néhány, amely bár nem annyira népszerű, mégis nagyon fontos.

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk szükségünk van különféle vitaminokra, ásványi anyagokra és antioxidánsokra is. Jó esetben egy kiegyensúlyozott, változatos étrenddel a nagy részüket biztosítani tudjuk a szervezetünknek, ám van néhány vitamin, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

A K-vitaminról méltatlanul kevés szó esik, noha a véralvadás egyik fontos szabályozója, valamint jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. A K-vitamin továbbá  védi az immunrendszerünket, szabályozza a vércukorszintet, támogatja a szívünk egészségét, nők esetében pedig csökkenti a menstruációs vérzést és fájdalmat. 

K-vitaminból felnőtt nők esetén napi 90 mikrogramm, felnőtt férfiaknál pedig napi 120 mikrogramm bevitele az ajánlott. 

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, és a máj.

A K-vitaminnal gyakran találkozhatunk különféle krémekben is, méghozzá nem véletlenül: ez az összetevő ugyanis bőrünk szépségét is sokféleképpen támogatja.

(Borítókép: K-vitamin. Illusztráció: NatchaS/Getty)