Nem véletlen szól a mondás: „A reggeli a nap legfontosabb étkezése”. De vajon miért nem éhesek sokan a nap korai szakaszában?

„A reggeli a nap legfontosabb étkezése” – hallhattuk számtalanszor az intelmet, amelynek bizony igazságtartalma is van. Mégis sokan vannak, akik valamilyen okból kifolyólag nem éhesek a nap korai szakaszában. Alább ennek miértjére kerestük a választ!

Sokan annyira meglepődnek a reggeli étvágyvesztést tapasztalva, hogy mindjárt súlyos betegséget gyanítanak a háttérben, pedig az esetek többségében nem erről van szó.

Ezeket érdemes végiggondolni

Első lépésként érdemes visszaemlékezni, hogy mit vacsoráztunk előző este. Ha ugyanis túlettük magunkat, vagy fehérjedús, esetleg túl zsíros ételt vacsoráztunk, esetleg késő este még fogyasztottunk némi nassolnivalót, akkor nagy eséllyel ezért nem vagyunk éhesek másnap reggel.

Ami semmiképpen sem elhanyagolható tény, hogy éjszaka az emésztés és a bélmozgás lelassul, nem történik tápanyagfelszívás sem a gyomorból, sem a belekből. A kora reggeli órákban, ébredést követően éppen ezért kell egy kis idő (van, akinél pár perc is elegendő, míg másoknál akár 1-2 óra is eltelhet, amíg éhséget érez), mire az emésztés is beindul.

Ez az alapvető oka annak, hogy eltérő időben kívánjuk meg az ételt reggel.

Ennek ellenére a szervezet előbb-utóbb megérzi a táplálék hiányát, és jeleket küld számunkra, hogy nézzünk harapnivaló után, ha nem szeretnénk korgó hangokat hallani.

Ezért fontos a reggeli étkezés

A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap – persze az sem mindegy, hogy mit fogyasztunk!

(webbeteg)

(Borítókép: Egy férfi reggelizik. Illusztráció: ViDi Studio/Getty)