A reggeli nap legfontosabb étkezése, ugyanakkor közel sem mindegy, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz a korai órákban. Cikkünkben bemutatjuk azokat az ételeket, amelyeket érdemes kerülni a nap első étkezésekor.

Mint arról korábban mi is többször írtunk, a reggeli fogások helyes megválasztása nagyon fontos az egészségünk és vitalitásunk megőrzése szempontjából. Rengetegen vannak, akiknek a nagy rohanásban csak egy bögre kávéra van idejük, ám ahogy erre többször felhívtuk már a figyelmet, ez a legrosszabb, amit tehetünk. A szervezetünknek szüksége van a valós tápanyagok feldolgozásából adódó energiára, ám az is fontos, hogy ezek hasznos tápanyagok legyenek, így pedig az sem mindegy, hogy mit fogyasztunk reggel. Alább bemutatunk olyan népszerű fogásokat, amelyek fogyasztása kerülendő a nap első étkezésekor.

  • Cukros gabonapelyhek

Sok reggelizőpehelynek magas a hozzáadott cukortartalma, ami magas vércukorszintet, súlygyarapodást és néhány óra múlva energia-összeomlást okozhat.

  • Müzliszeletek

Hasonlóan a gabonapelyhekhez, a müzliszeletek többsége is hozzáadott cukrot, és csak kevés rostot tartalmaz. Ha mindenképp ilyen ételre vágyunk, érdemes cukormentes vagy vegán verziót választani.

  • Péksütemények

Az olyan sütemények, mint például a croissant, sok finomított szénhidrátot és ugyancsak hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. Először nagy energialöketet adnak, de ez általában nem tart sokáig, valamint nagyon hamar újra megéhezünk az elfogyasztásuk után.

  • Ízesített joghurtok

Az ízesített joghurtok szintén sok esetben tartalmaznak hozzáadott cukrot, illetve mesterséges aromákat, amelyek azonnal megemelik a vércukorszintünket.

  • Feldolgozott húsok

Bár a szalonna és a kolbász jó választásnak tűnhetnek, inkább csak a tojásos reggelinket dobjuk fel egy kevéssel, mert ha ezeket az ételeket, valamint a virslit önmagában, nagy adagban, kenyérrel fogyasztjuk, azzal csak rosszat teszünk az egészségünknek, pláne a szív- és érrendszerünknek. A feldolgozott hústermékek telített zsírokat, különböző adalékanyagokat és tartósítószereket is tartalmaznak, így a rendszeres fogyasztásuk nagyban hozzájárulhat szívbetegségek és egyéb egészségügyi problémák kialakulásához.

  • Gyorséttermi reggelik

Bár néha csábítónak tűnhet egy McReggeli vagy bármilyen más gyorséttermi fogás, ezek az ételek tele vannak kalóriával, rossz zsírokkal és finomított szénhidráttal, csupa olyan anyaggal, amivel csak ártunk a szervezetünknek, nem mellesleg pakoljuk magunkra a fölösleges kilókat.

  • +1 Kávé vagy tea cukorral

Igaz, ezek nem ételek, de mint azt korábban is említettük, sokan csak egy bögre kávéval indítják a napjukat. Ez a gyomorsav termelődésének fokozása miatt már önmagában rossz szokás, ám ha cukrokkal és szirupokkal ízesítjük a reggeli italt, akkor az túlzott kalóriabevitelhez és a vércukorszintünk megemelkedéséhez is vezet.

„A magas cukortartalmú ételek, mint például a péksütemények, a gabonapelyhek vagy az ízesített joghurtok fogyasztása nem ideális reggelire, mivel nagyon megemelik a vércukorszintet, és így nagyon gyorsan újra meg fogunk éhezni” – hívta fel a figyelmet Jenna Hope táplálkozási szakértő, aki szerint a legfontosabb, hogy magas rost- és fehérjetartamú ételek kiválasztására, többek között friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztására törekedjünk. Hozzátette: annak kapcsán, hogy mikor vegyük magunkhoz a reggelinket, az éhségérzetünket is fontos figyelembe vennünk. „Ha éhesnek érezzük magunkat vagy alacsony az energiaszintünk, akkor mindenképp érdemes ennünk valami hasznosat, ami javítja a kognitív funkcióinkat, növeli az energiaszintünket, valamint jótékony hatással van a vércukorszintünkre és az emésztésünkre” – mutatott rá a szakember.

(Glamour)

(Borítókép: Hamburgert fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)