Egy új tanulmány szerint a fizikailag megterhelőbb munkát végző személyek nagyobb eséllyel lesznek demensek.

Vegard Skirbekk, a Columbia Közegészségügyi Intézet népesség- és családegészségügyi professzora volt a napokban megjelent új tanulmány vezető szerzője, amely azt vizsgálta, hogy mely munkákat végző személyek vannak leginkább kitéve a demencia veszélyeinek.

A szakértő kifejtette, hogy a fizikai mozgás akár javíthatja is az emberek kognitív eredményeit, de nem mindegy, hogy szabadidős vagy munkával kapcsolatos mozgásról van szó.

„Munkánk rávilágít az úgynevezett fizikai aktivitási paradoxonra is.

A szabadidős fizikai aktivitás és a jobb kognitív eredmények összefüggésére, és arra, hogy a munkával kapcsolatos fizikai aktivitás rosszabb kognitív eredményekhez vezethet

– idézi a professzort a Blikk.

A norvég Nemzeti Idősödési és Egészségügyi Központtal és a Butler Columbia Aging Centerrel együttműködve végezett kutatásból kiderül, hogy a komoly fizikai mozgást igénylő munkakörökben gyakrabban alakul ki Alzheimer-kór az alkalmazottaknál.

A kutatás szerint azok a munkák számítanak komoly fizikai mozgást igénylőnek, amelyek „a karok és lábak jelentős használatát és az egész test mozgatását igénylik, például mászás, emelés, egyensúlyozás, járás, vagy lehajlás”. Ezek közé a hivatások közé tartoznak az eladók – kiskereskedelmi és egyéb –, az ápolási asszisztensek, a mezőgazdasági termelők és az állattenyésztők.

A demencia kialakulásának több oka is lehet ezeknél a szakmáknál. Az ápolói és értékesítési munkaköröket „gyakran jellemzi az autonómia hiánya, a hosszan tartó állás, a kemény munka, a merev munkaidő, a stressz, a kiégés magasabb kockázata és néha a kényelmetlen munkanapok”.

A kutatás a világ egyik legnagyobb demenciával kapcsolatos, népességen alapuló tanulmánya, ugyanis 7005 résztvevő adatait elemezték.

(Blikk)

(Borítókép: Eladó. Fotó: GettyImages)