A melegben sokaknak megdagad a bokája, ami természetes is lehet, de reggel érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy megfigyeljük lábunk változásait.

Nem csak izzadással, hanem a bokán jelentkező ödémával is reagálhat az emberi szervezet a nagy melegre. Ez annak köszönhető, hogy a környezetből származó hő hatására az erek természetes módon kitágulnak.

A boka megdagadása azonban nem csak a kánikula eredménye lehet, ugyanis ez a tünet két életveszélyes betegséget is előre jelezhet. Az egyik az úgynevezett zsírmájbetegség míg a másik a szívelégtelenség.

Ahogy a neve is sugallja, a zsírmájat az érintett szervben lévő felesleges anyagok idézik elő. Okai között általában a mértéktelen alkoholfogyasztást szokták emlegetni, de ezen túl is jó pár rossz szokás lehet felelős érte. E kórság sajnos sokáig nem jelentkezik látványos tünetekkel – csak amolyan „szelíd” módon mutatja meg magát, mint a láb és a boka, valamint a lábfej és a has duzzanata – írja a Magyar Hírlap az Express cikke alapján.

A szívelégtelenség akkor fordul elő, amikor a szervezetünk nem képes vért juttatni a testünk minden pontjába, mertszívünk már túl merev vagy gyenge.

Az ödémára különösen abban az esetben kell figyelnünk, ha reggelre mindig eltűnik a duzzanat, ám napközben ismét visszatér.

(Magyar Nemzet)

(Borítókép: Férfi fogja a lábát. Fotó: GettyImages)