Elsőre normálisnak tűnnek ezek a magatartási formák, de érdekes megvizsgálni, hogy miért alakultak ki, mert komoly mentális problémát jelezhetnek előre.

A szorongás mindenki életében jelen van, elsősorban olyan élethelyzetekben jelentkezik, amikor a hétköznapoktól eltérő inger ér minket, ilyen lehet akár egy vizsga, egy állásinterjú, vagy akár az első nap az új munkahelyen.

Azonban vannak esetek, amikor a szorongás kóros mértéket ölt és olyan lelki betegség tünete, amely komolyan megnehezítheti a legalapvetőbb dolgokat is, még akkor is, ha általában ez is csak specifikus szituációkban jelentkezik.

A kóros szorongást persze nem minden esetben könnyű felismerni. Éppen ezért az Instylemen összerakott egy válogatást abból, hogy milyen árulkodó jelekre fontos odafigyelni. Akár a munkahelyen is, hiszen elsőre ártatlannak tűnő szokásaink mögött is megbújhat okként az, hogy a határidők, az elvárások vagy akár a toxikus környezet miatt valójában szorongunk, de nem a megfelelő stresszkezelési technikát alkalmazzuk.

Kis koncentráció idő

A szorongás is okozhatja azt, hogy valakit könnyű kizökkenteni, mert nem képes huzamosabb ideig a feladatára koncentrálni. Amikor túlterhelik a dolgozót, ez a mentális fáradtság megmutatkozhat abban, hogy elfelejt dolgokat, és elveszti a fókuszt.

Szélsőséges reakciók

Amikor a megszokott napi rutin felborul, azt mindenki másképpen kezeli. Persze függ a változás mértékétől is, de ha valaki a legkisebb eltéréseket is túlreagálja, minden apróság felborítja az egész napját, sőt hetét, az is lehet a szorongásra visszavezethető.

Folyamatos vágy az elismerésre

Alapvetően mindenki számára fontos, hogy legyen valami pozitív visszacsatolás a munkájával kapcsolatban. Azonban amikor ezt a visszaigazolást folyton hajszoljuk és nem tudjuk objektíven megítélni saját elvégzett munkánkat, az is jelezhet szorongást. Ebben az esetben általában attól fél az illető, hogy nem vagyunk elég jó, nem végezi megfelelően a munkát.

Folyamatos verseny

Az előző ponthoz csatlakozva, az is szorongást és egyfajta bizonytalanságot jelezhet, folyamatosan összemérjük magunkat kollégánkkal azért, mert félünk ttól, hogy csalódást okozunk, tartunk a negatív visszajelzésektől.

Csak a tökéletes megfelelő

A maximalizmus vagy perfekcionizmus kifejezéseket, általában pozitív jelzőként szoktuk hallani, de egy ponton túl már inkább betegségként kell kezelni. Nem lehetünk mindenben a legjobbak és ezt a többség fel is ismeri, azonban vannak, akik szégyent éreznek, amikor nem tökéletesek mindenben, így folyamatosan attól félnek, hogy főnökük elégedetlen lesz, mások csalódnak benne.

Folyamatosan munka

Az a munkáltatónak és a munkavállalónak is fontos, hogy el legyen végezve a munka, azonban nem ritka, hogy valaki azért terheli túl magát, mert értékesnek, hasznosnak akar mutatkozni. Elvállal olyan feladatokat, amik igazából már nem férnének bele az idejébe, de ezzel csak fokozza a teljesítménykényszert, és így a stresszt. Azért nem mer nemet mondani, mert attól tart, hogy az rossz képet fest majd róla a kollégái, főnökei előtt.

(Instylemen)

(Borítókép: Dolgozó férfi. Fotó: GettyImages)