A tudósok szerint létezik egy különös szabály, amelyre érdemes figyelnünk, amikor „kisdolgunk” akad.

Egy csapat tudós az állatok vizeletürítési szokásait vizsgálva meglepő felfedezést tett, amelyet a „vizelés törvényének” neveztek el. E törvény szerint minden, három kilogrammnál nagyobb állat 21 másodperc alatt üríti ki a hólyagját. Egy urológus szerint ez a felfedezés tökéletes arra, hogy segítsen abban, hogy egészségesen tartsuk magunkat.

A kutatás rávilágított, hogy a pisilés időtartama nemcsak a hólyagnyomással függ össze, hanem a gravitációval is, ugyanis a nagyobb állatoknak hosszabb a húgycsövük, és így nagyobb gravitációs erő hajtja az áramlást, ez segít abban, hogy a három- és a százkilós állat is csaknem azonos idő alatt végezzen a „kisdolgával”. A kisebb állatok – például egerek – viszont jóval gyorsabban képesek magukon könnyíteni.

Magyar Hírlap szerint Nicole Eisenbrown urológus elmondta, hogy ez a „21 másodperces szabály” segíthet abban, hogy szemmel tartsuk saját egészségünket és szokásainkat, ugyanis ez a vizeletürítés idális időtartama, ha ennél rövidebb vagy hosszabb ideig tart, az azt jelenti, hogy vagy túl hamar mentünk el a mosdóba, vagy túl sokáig tartogattuk, és ez bizony probléma.

Amennyiben rendszeresen túl sokáig halogatjuk az ürítést – így 21 másodpercnél több időt kell a mosdónál töltenünk –, akkor a hólyag megnagyobbodhat a krónikus túlterhelés miatt, amely később funkcionális problémákat okozhat.

Amikor pedig túl gyakran pisilünk – tehát kevesebb mint 21 másodpercig tart az ügy –, akkor túlműködhet a hólyagunk és olyankor is vizelési ingerünk lesz, amikor még nem is teltünk meg, így egyre kevesebb és kevesebb időt bírunk majd ki mosdó nélkül.

(Magyar Hírlap)

(Borítókép: Mosdó ikon. Fotó: GettyImages)