A nyári hőhullámok az egészséges szervezetet is megviselhetik, így ilyenkor különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás, de nem mindegy, hogy mit és mennyit fogyasztunk.

Akad egy fennsík Magyarországon, ahol az éjszaka még fagyott, de a legtöbb helyen az országban, az elmúlt napokban elképesztő hőség uralkodott. Ez a meleg még a legegészségesebb szervezetet is megviseli és csak a megfelelő folyadékpótlással védekezhetünk ellene.

Ilyenkor még a televíziókban is emlékeztetnek minket az ivásra, bár azért nem kell mindent elhinni az ott megszólalóknak, hiszen jól emlékszünk a 2019-es hőségben adott tanácsukra:

Mennyit igyunk a hőségben?

Azzal valószínűleg sokan tisztában vannak, hogy a felnőtt nők számára az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása napi két, férfiaknak két és fél liter víz bevitelét javasolja, beleértve az időseket is. Csakhogy ez az ajánlás mérsékelt környezeti hőmérséklettel és testmozgással számol. A nyári hőségben a testünk folyadékigénye jócskán megemelkedik.

A szakértők szerint ilyenkor akár három-négy liter folyadék elfogyasztása is indokolt lehet.

Fontos hangsúlyozni, hogy folyadékháztartásunk igen érzékeny a kiszáradásara, amelyre az intenzív izzadás igencsak hajlamosít a nagy melegben. Már alig kétszázalékos folyadékvesztés is olyan panaszokat idéz elő, mint a fejfájás, koncentrációs zavarok, fáradtság és szomjúság – írja a hazipatika.com.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a szomjúság nem feltétlenül megbízható tanácsadó azzal kapcsolatban, hogy mikor kell innunk, különösen a gyerekek és az idősek esetében. A folyadékháztartásunk állapotát legkönnyebben vizeletünk révén tudjuk ellenőrizni. Az optimális vizelet ugyanis áttetsző, halvány szalmasárga színű. Ha viszont azt vesszük észre, hogy vizeletünk sötétebb árnyalatú, akár olyan, mint a méz, az a kiszáradás jele. Ennél fogva tehát arra figyelmeztet, hogy többet kellene innunk. Azonban ilyenkor se egyszerre próbáljuk meg behozni a lemaradást, hanem inkább igyunk gyakrabban, de alkalmanként csak egy-két kortyot.

Mit igyunk a hőségben?

Általában véve a tiszta víznél nincs jobb opció a megfelelő folyadékbevitel elérésére.

Magyarországon a csapvíz és a palackozott víz minőségét is szigorú szabályok biztosítják, így mindkét választás jó lehet, azonban azt fontos tudni, hogy a csapvíz ásványianyag-tartalma jellemzően egybevág a szervezet igényeivel. Ezzel szemben az ásványvizek összetétele változó lehet, a szakértők ezért azt javasolják, hogy akik a palackozott víz mellett teszik le voksukat, azok legalább havonta egyszer váltsanak más márkára, hogy ne mindig csak ugyanazon ásványi anyagok kerüljenek a szervezetébe.

Azt se felejtsük el, hogy a legjobb, ha szobahőmérsékletű víz kerül a poharunkba. Csábítónak tűnhet egy nagy pohár jéghideg víz a hőségben, de a túlzottan hűs folyadék összehúzza a gyomorban az ereket, lassítva a gyomorműködést.

A víz mellett még kiváló lehet a gyümölcs- és gyógyteák, levesek, lédús zöldségek és gyümölcsök, illetve a frissen facsart gyümölcslevek fogyasztása.

Utóbbi esetében érdemes azonban kiemelni, hogy a bolti gyümölcslevek sok esetben magas hozzáadottcukor- és alacsony gyümölcstartalommal rendelkeznek, ami már közel sem optimális. Sőt a hőségben még inkább érdemes kerülni a felesleges szénhidrátokat.

Az alkoholt és a koffeint pedig érdemes teljesen kerülni, ugyanis vízhajtó hatásúak.

(hazipatika.com)

(Borítókép: Férfi ivás közben. Fotó: GettyImages)