Magyarországon a tyúktojásokat S, M, L, XL, kategóriákba szokták osztályozni a tojásokat, mégpedig méret alapján, pedig a tojások nem csak méretben, hanem színben is különböznek egymástól.
Önnek is biztos eszébe jutott már, hogy vajon, van-e bármi különbség a színárnyalatok között. Talán más ízt vagy tápértéket jelentenek? Az egyik fajta egészségesebb, mint a másik? Az interneten számtalan teória terjed, amelyeknek semmi köze a valósághoz.
A tyúktojás színe a tojóhibrid fajtájától függ, vagyis a világosabb tollazatú tyúkok jellemzően fehérebb, míg a sötétebb - barnás, vöröses - fajták barnább tojást tojnak. Természetesen akadnak kivételek, de ami a beltartalmúkat illeti, abban nincs különbség a féhér és a barna tojások között.
Hazánkban elterjedtebb a barna héjú tojás, míg Amerikában, Japánban és skandináv országokban inkább a fehér változatot kedvelik.
Egy friss kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a genetika mellett számos környezeti tényező is alakíthatja a tojás színét, ideértve a tyúk korát, stressz-szintjét, betegségeit és táplálkozását.
Az IFL Sciencben megjelenő tanulmány azonban hangsúlyozza, hogy a stressz, az öregség és a betegség is eredményezheti a tojások kisebb pigmentáltságát, vagyis világosabb tojást, de a fehér tojások nem feltétlenül jelentik azt, hogy a tyúk „boldogtalan” vagy beteg volt és egyáltalán nincsenek hatással a tojás beltartalmára és annak ízére.
(Borítókép: Tojások. Fotó: GettyImages)