A barna színű tojások betegséget terjesztenek? A fehér héjúak egészségtelenebbek? Az interneten számtalan teória terjed, de mi az igazság? Íme a válasz!

Magyarországon a tyúktojásokat S, M, L, XL, kategóriákba szokták osztályozni a tojásokat, mégpedig méret alapján, pedig a tojások nem csak méretben, hanem színben is különböznek egymástól.

Önnek is biztos eszébe jutott már, hogy vajon, van-e bármi különbség a színárnyalatok között. Talán más ízt vagy tápértéket jelentenek? Az egyik fajta egészségesebb, mint a másik? Az interneten számtalan teória terjed, amelyeknek semmi köze a valósághoz.

A tyúktojás színe a tojóhibrid fajtájától függ, vagyis a világosabb tollazatú tyúkok jellemzően fehérebb, míg a sötétebb - barnás, vöröses - fajták barnább tojást tojnak. Természetesen akadnak kivételek, de ami a beltartalmúkat illeti, abban nincs különbség a féhér és a barna tojások között.

Hazánkban elterjedtebb a barna héjú tojás, míg Amerikában, Japánban és skandináv országokban inkább a fehér változatot kedvelik.

Egy friss kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a genetika mellett számos környezeti tényező is alakíthatja a tojás színét, ideértve a tyúk korát, stressz-szintjét, betegségeit és táplálkozását.

Az IFL Sciencben megjelenő tanulmány azonban hangsúlyozza, hogy a stressz, az öregség és a betegség is eredményezheti a tojások kisebb pigmentáltságát, vagyis világosabb tojást, de a fehér tojások nem feltétlenül jelentik azt, hogy a tyúk „boldogtalan” vagy beteg volt és egyáltalán nincsenek hatással a tojás beltartalmára és annak ízére.

(IFL Science)

(Borítókép: Tojások. Fotó: GettyImages)