Egyre népszerűbb a magyar háztartásokban is az air fryer, amelyben olajmentesen süthetők húsok és egyéb élelmiszerek. Van azonban egy fogás, amelyet bár sokan előszeretettel készítenek el a légsütőben, szakember szerint azt közel sem ajánlott így megsütni. Ez az alapanyag pedig nem más, mint a bacon.
Brenda Peralta dietetikus szerint a szalonna esetében több okból javasolt a szokványos serpenyős sütésnél maradni, egyebek mellett mert a magas zsírtartalom miatt nemkívánatos szagot hagy maga után, valamint az elkészítése nem kis rendetlenséggel jár. Mindezen túl nyomósabb oka is van annak, hogy kerülendő a bacon air fryerben való sütése.
„ Ez egy zsíros étel, így amikor légsütőben sütjük, a zsír lecsöpöghet, fröcsöghet és füstöt okozhat. Ez megnehezítheti a szalonna egyenletes sütését és kellemetlen szagokat eredményezhet ” – magyarázta Peralta a Huffington Postnak. Hozzátette: mivel a szalonnát az air fryerben nehéz megfordítani vagy kivenni belőle anélkül, hogy megtörne, így kevésbé esztétikus lesz a végeredmény, sőt mennyiségben is kevesebbet tudunk sütni air fryerben, mint a tűzhelyen.
( LADBible )
(Borítókép: Bacon air fryerben. Illusztráció: Getty Images)