Egy kis odafigyeléssel és néhány trükkel minimálisra csökkenthetjük az allergiaszezon okozta kellemetlenségeket.

A nyár sokak kedvenc évszaka, azonban az allergiával küzdők számára ez az év egyik legnehezebb időszaka, hiszen többek között ilyenkor kezd el szórni pollenjeit a parlagfű, az üröm és az útifű is.

A hőség ráadásul tovább súlyosbítja az allergiások leggyakoribb panaszait, úgyhogy nem árt, ha hallgatunk a következő néhány tippre, amelyek segíthetnek átvészelni a következő nehéz heteket.

Tudja meg mire allergiás

Mindennek az alapja, hogy tudja, mi okozza a kellemetlen tüneteket. Sokan tisztában vannak azzal, hogy allergiások, de sosem mennek el az orvoshoz, így csak találgatni tudnak, hogy mikor és mire kellene figyelniük, pedig az allergia vizsgálta egy nagyon gyors és egyszerű teszt.

Az eredmények tudatában sokkal könnyebb kivédeni a találkozást az úgynevezett allergénnel. Az orvos pedig az eredmények alapján segíthet összeállítani a megfelelő gyógyszerkombinációt, amellyel minimálisra csökkenthetők a panaszok, ha minden kötél szakad.

Pollennaptár

A pollenszezon időszakai évről évre változnak az eső mennyisége, a hőingadozás miatt és sok más tényező miatt, de minden évben kiadják az aktuális változatot, amelyet egy kereséssel könnyedén megtalálhat a neten, sőt már okostelefonra letölthető applikáció is van allergiásoknak.

A pollennaptár vagy egy pollentérkép alapján könnyen kideríthető, hogy a kiszemelt nyaralóhelyen megtalálható-e a növény, amire allergiás, vagy egyszerűen láthatja, hogy melyik napokra nem érdemes kirándulást szerveznie.

Takarítás

Érdemes gyakran szellőztetni és HEPA szűrős porszívóval rendszeresen kitakarítani a lakást, ugyanis a díszpárnákon, függönyökön milliónyi porszem, pollen tud megtapadni.

Ugyanez igaz a ruháira is, amelyeken ugyanúgy megtapadhatnak a pollenek, így érdemes a pollennaptár szerint, az önt legjobban érintő időszakban nagyon gyakran mosni a ruhákat.

Hidratálás

A Life szerint érdemes az allergiaszezonban sok folyadékot fogyasztani, de olyat, ami kevés allergént tartalmaz, viszont gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Kerülje viszont a mesterséges színezékeket és tartósítószereket.

Ebben az időszakban a bőrünk hidratálása is fontos, úgyhogy érdemes fényvédőt használnunk, de lehetőleg parfümmenteset, hogy ne terheljük feleslegesen a bőrünket.

(Life)

(Borítókép: Allergiás férfi. Fotó: GettyIamges)